vaccin-botemedel-herpes-munsår

Kommer det ett vaccin mot herpes? 

Kommer det ett vaccin mot herpes? 

”Kommer jag någonsin bli av med min herpes?”

vaccin-botemedel-herpes-munsår

Många kontaktar oss för att fråga om något vaccin är väg – och då pratar vi givetvis om ett vaccin mot det fördömda herpesviruset. Både mot munsår och könsherpes.

Visst hade det varit en fröjd om vi kunde få ett botemedel som helt hade eliminerat problemet utan någon smärta alls.

Det som många inte vet om herpes, är att när du väl smittats av viruset finns det kvar i din kropp för resten av ditt liv.

Därefter har alltså ditt immunförsvar ansvaret att hela tiden hålla viruset i schakt så det inte bryter ut på nytt.

Bara i Sverige är det runt 1 miljon människor per år som drabbas av minst ett munsårutbrott. Därför är det givetvis många som skulle älska att få fram ett botemedel mot munsår.

Kan ett vaccin mot munsår vara nära?

Ett vaccin mot munsår  – och herpes överlag – kan vara närmre än vad vi tror. Enligt studier och rapporter som publicerats under 2017 har det gjorts tester på djur med vaccin som visat sig fungera mot herpesvirus.

Visar det sig att vaccinet har likadan effekt på människor kan vi vara närmre ett vaccin mot herpes än vad vi tidigare trott.

– Det är en ny strategi och den fungerar perfekt. Jag känner inte till någon vaccinkandidat mot herpes virus 2 med publicerade resultat så lovande som denna, säger Harvey Friedman, en av huvudförfattarna bakom studien i ett pressmeddelande.

Stoppa all spridning av herpesviruset!

Om detta vaccin fungerar, skulle det i teorin stoppa all spridning av herpesvirus bland människor. Det som diskuteras nu är att genomföra kliniska studier på människor innan man kan gå vidare.

Skulle det godkännas kommer vi att se ett vaccin som ges till personer i tre doser och månadsvis.

Vi är som sagt ett tidigt stadium, och personerna bakom upptäckten räknar med att om allt går enligt planen och har verkan på människor, kan vi se ett vaccin mot munsår inom 3 till 5 år. En av anledningarna till att det kan dröja är på grund av EU. Nya vaccin och läkemedel tar tid att godkänna.

Dagens råd för behandling

Även om vaccinet inte finns i våra händer än, kan du med rätt kunskap behandla ditt munsår så att det inte påverkar din vardag allt för mycket.

Det finns som sagt inget botemedel mot självaste viruset, men munsåret kommer att läka av sig självt tillslut. Vad du behöver göra att är att stödja denna process med rätt behandlingar.

Det finns idag flera alternativ på apoteket som är receptfria.

Tillsvidare för vi nöja oss med det som finns tillgängligt och gå på information som finns. Har vi tur kommer vi se tillkomsten av ett vaccin mot munsår inom 3 år.

vaccin-botemedel-herpes-munsår

Redaktionen

pharmadoc.se

4.8 5
Rating 4,80 / 5
4.8 5

Läs mer här

Om författaren