vad orsakar munsår

Herpes på näsan, hakan eller kinden

Herpesblåsor och munsår kan uppstå på många ställen. I 90% av fallen förekommer herpesblåsorna på eller runt mun och läppar. Men ibland kan dina munsår spridas till andra ställen som näsa, haka eller kinder – till exempel om du tar mycket på såren och sen rör vid andra hudområden utan att tvätta händerna. 

Näsan är ett vanligt område där folk får munsår, på grund av att näsan består av väldigt mycket slemhinnor, vilket är en svag punkt där herpesvirus lätt får fotfäste. Särskilt om du befinner dig i en torr miljö, eftersom slemhinnorna då torkar ut, och därmed försvagas även dess försvar mot bakterier och infektioner.

Dock förekommer det på andra ställen; till exempel haka och kind.

Herpes på näsan

Röd upphöjd nätsjukdom kall bild

Ibland kan du få herpesblåsor runt näsan. Det är inte farligt, men kan vara besvärligt.

En orsak till att du får blåsor just där, kan vara att du varit förkyld och snutit dig väldigt mycket. Under vintermånaderna kan den torra luften torka ut slemhinnorna i näsan, och göra dem mer mottagliga för herpesinfektioner.

När du har munsår på näsan, är det vanligt att du har det inuti näsan, eftersom det är där dina slemhinnor befinner sig.

Dock kan vissa personer få det på en mer olycklig plats, där det är ganska tydligt och pinsamt – precis utanför näsan. 

Munsår på eller runt näsan kan vara lika smärtsamma och irriterande som på läppen. Dock kan du slippa några av de besvär som munsår runt läpparna innebär – t.ex. problemen med att äta och dricka.

Om att du drabbats av herpesblåsor i näsan, kan du behandla det såsom du skulle göra med ett vanligt munsår. T.ex. med Aciclovir. Det är givetvis ett lite besvärligare område att nå och därför kan du prova att applicera krämen med en Topz.

Munsår på näsan beror också på en infektion av Herpes Simplex Virus 1 – HSV1 – och samma principer om smitta, läkningstid o.s.v. gäller fortfarande.

Gå till produkt

Munsår på hakan eller kinden

Munsår kan även förekomma på kinden eller hela vägen ner till hakan.

I allmänhet försvinner munsår på kinden eller hakan snabbare än herpesblåsor runt munnen. De utsätts för mindre belastning och beröring, därför spricker eller smutsas de därför ner mer sällan.

Munsår på hakan eller kinden kan försvinna utan behandling. Ofta är det tillräckligt att smörja in dem med vaselin eller Eight Hour (Elizabeth Arden) på det drabbade området.

Annars gäller samma råd som för vanliga munsår.

Börja behandlingen snabbt. Använd Virulite direkt när du upptäcker symptom på herpesblåsor så att de behandlas konstant. Var noga med att äta livsmedel och kosttillskott som innehåller mycket näring och lysin, eftersom det hjälper din kropp att bekämpa herpesviruset. Träna och behåll ditt immunsystem i topptrim.

Herpes på ryggen?

Om du upplever brännande sår eller vad du tror är herpes på ryggen, är det med största sannolikhet bältros och vi rekommenderar starkt att du söker läkare direkt. Bältros är en sjukdom som orsakas av samma virus som vattkoppor. 

ViruLite Light Device SEK 1.295,-

Effektiv behandling med Virulite

Att behandla  herpes med ljusterapi (ViruLite) är något helt nytt i Sverige, men metoden används framgångsrikt i USA, Storbritannien och Danmark

✓ Nöjdhetsgaranti: Prova riskfritt i 180 dagar​!
✓ Kliniskt dokumenterad effekt mot herpesvirus
✓ Få fri och snabb frakt via länken ovan

Gå till produkt

Bilder på herpesblåsor kring näsan, hakan och kinder:

Vi varnar känsliga läsare för otrevliga bilder.

Om författaren

Jon Mester – Webbredaktör

Jon hanterar koordinationen av innehållet, redigerar texter och skriver egna artiklar. Han hanterar även hela webbplatsen och sköter dess design, funktionalitet, sökmotoroptimering och dylikt.