huskur-munsår

10 naturliga huskurer mot munsår | Hitta en huskur mot munherpes

Vill du hitta en naturlig huskur mot munsår? Då är du inte ensam. Över 5 miljoner svenskar lider av munsår.

Vissa upplever bara några få och små utbrott, medan andra genomlider en svår plåga som förstör självförtroendet under en hel vecka.

Ett munsårsutbrott börjar med att vissa områden runt dina läppar börjar klia, du märker av en brännande känsla och huden kan vara torr. Det är på grund av herpesviruset. Det färdas via dina nervtrådar till ytan av huden.

Efter några dagar bryter ett fullt utvecklat munsår ut.

Inflammation, röd hud, klungor av små blåsor runt din mun. Och till slut spricker det och lämnar ett fult, öppet sår.

Kan man behandla munsår med en naturlig behandling?

Den vanligaste sortens behandling mot munsår är antivirala krämer, piller och plåster. Ofta kan de förkorta läkningstiden med någon dag. Dock är det ingen felfri metod och trots att du använder dessa behandlingar kommer du genomlida ganska många dagar med munsår (information 1).

Givetvis är de dessutom krångliga att använda. Du kanske inte vill springa till arbetstoaletten flera gånger om dagen, bara för att applicera mer kräm på ditt sår? Tabletter kanske känns lite för allvarligt?

Det är förståeligt!

Om du går i dessa tankebanor – och vill skippa de gamla, kemiska behandlingarna – finns det två alternativ för dig:

1. Virulite

Virulite är en helt ny behandlingsmetod som låter dig behandla munsår med ljusterapi. Du slipper utsätta dig själv för en mängd olika kemikalier och tillsatser, samtidigt som Virulite i genomsnitt läker munsår 4 dagar snabbare än munsårskrämer.

Denna metod är enligt vår erfarenhet effektivast, smidigast och säkrast.

2. Huskurer

Trots att den vetenskapliga effekten av vissa huskurer inte än är bekräftade, finns det mängder av munsårsdrabbade som svär på deras verkan. Huskurer mot munsår är dessutom en enkel och naturlig metod som låter dig behandla munsåren utan att behöva lämna hemmets trygga vrå.

Fortsätt läs för att se vilka huskurer vi anser vara effektivast mot munsår:

huskurer munsår mat1. Ät mat som förstärker immunförsvaret

Brist på näringsämnen som zink, selen, folsyra, vitamin A, B6, C, och E påverkar immunförsvaret negativt enligt en artikel från Harvard Medical School.

Munsår förekommer mycket oftare bland personer med svagt immunförsvar, så därför kan det vara klokt att försöka stärka det på olika sätt. Det enklaste du kan göra är att äta vissa livsmedel som innehåller specifika vitaminer och mineraler som förstärker din kropps naturliga skydd.

Viss mat som är bra:

  • Apelsiner
  • Kiwi
  • Röd paprika
  • Broccoli, blomkål, brysselkål m.fl.
  • Mat med probiotika, som t.ex. yoghurt, äpplecider och surkål.

Läs mer om vilken mat som skyddar mot munsår här.

2. Gnid in vitlök

Det här låter oerhört konstigt men vissa personer rapporterar att det fungerar fantastiskt. Gnugga in lite pressad vitlök på såret och låt det vara under natten.

Precis när du gnider in vitlöken kan det svida lite, men det kommer gå över snart.

Varför fungerar det här?

Vitlök innehåller en mängd olika ämnen som hjälper till att både bekämpa både bakterier och virus. På grund av det är vitlök en huskur som används för en mängd olika besvär – allt ifrån vårtor och öroninflammation till munsår.

3. Få i dig mer vitamin Eapoteket vitamin E munsår

Att få i sig mer vitamin E bidrar till en mjukare, hälsosammare och mer återfuktad hud, samtidigt som det leder till snabbare hudläkning. Därför kan det minska smärtan och obehaget från munsår, eftersom de lätt torkar ut, spricker och börjar blöda.

Mat med mycket vitamin E:

  • Mandlar
  • Spenat
  • Sötpotatis
  • Avokado
  • Solrosfrön
  • Olivolja

Om du vill kan du även ta tillskott av vitamin E. Apoteket säljer ett billigt tillskott med både vitamin E och selen – en annan mikronutrient som är bra mot munsår – som har gått igenom Apotekets egna kvalitetskontroll.

tea tree oil huskur munsår4. Tea Tree Oil

En stor mängd forskning har ägnats åt Tea Tree Oil och dess unika förmåga att stoppa utvecklingen av munsår och läka såret snabbare.

Oljan innehåller 70 verksamma substanser och verkar antiviralt. Det bekämpar herpesviruset i cellerna innan det börjar spridas – och är även starkt antibakteriell.

Tea Tree Oil ska bara användas utvärtes –  aldrig invärtes – på angripna områden i ansiktet.

Har du känslig hud kan du förtunna oljan genom att först doppa en bomullstuss i vatten och sedan i oljan innan du applicerar den på den ömma punkten.

Du kan också blanda oljan med till exempel Aloe Vera.

För att undvika en allergisk reaktion ska du testa Tea Trea Oil på en begränsad del av huden innan du använder den.

Här är några steg för hur du använder Tea Tree Oil på dina munsår.

Gör du detta kan du räkna med att ditt munsår är borta på ett par dagar:

  1. Märker du av en känsla av klåda eller stickande känsla på huden? Ta en bomullstuss och applicera Tea Tree Oil på tussen. Även om denna olja inte är så tjock, kan du späda ut den genom att tillsätta lite vatten för att undvika att irritera din känsliga hud.
  2. Upprepa proceduren flera gånger om dagen. Se till att använda olja på såret eller området kring såret innan sängdags. Du måste göra detta tills skorporna försvinner.
  3. Regelbunden användning förhindrar framtida munsårsutbrott och svullnad.
  4. Se till att ta bort den hårda hud eller skorpa som skapats på grund av ditt munsår. Du kan ta en fuktig handduk och gnugga försiktigt på det drabbade området, för att bli av med skorpan och den förhårdnade huden.

Läs mer om tea tree oil mot munsår här.

5. Aloe Vera

Aloe vera är en växt som används för att behandla hudbesvär såsom munsår. Den innehåller antioxidativa vitaminer, enzymer och fettsyror som hjälper till att läka och stoppa infektionen.

Applicera regelbundet gel av aloe vera på ditt munsår under dagen, för att minska obehaget och skynda på läkningsprocessen.

Huskuren har vetenskapligt bevisats vara effektiv mot munsår, utan några bieffekter.

sömn huskur herpes6. Sov ordentligt

När du genomlider ett munsårsutbrott – och egentligen hela tiden – är det viktigt att du sover ordentligt. Om du sover för lite försvagas ditt immunförsvar. Själva bristen på sömn gör det alltså svårare för immunförsvaret att bekämpa herpesviruset.

Försök alltså att sova gott natten igenom. Den goda sömnen bidrar till ett starkt immunförsvar och ökar därmed dess kapacitet att bekämpa immunförsvaret.

Med sömn handlar det inte bara om hur många timmar du sover, utan även om kvaliteten. 10 timmars sömn med dålig kvalitet kan vara sämre än 7 timmars perfekt sömn.

Här är några tips för att få bättre nattvila:

  • Undvik alkohol och ”sängfösare” innan du går och lägger dig.
  • Håll ditt sovrum tyst, mörkt och svalt. Du kan testa och ha s.k. ”white noise”, till exempel en fläkt i bakgrunden.
  • Undvik kaffe, te och läsk med koffein 4-8 timmar innan du ska gå och lägga dig.
  • Håll regelbundna sovtider.
  • Undvik att titta på elektroniska skärmar –  TV, surfplatta, mobil, dator – en timme innan du ska sova.

7. Håll munsåret återfuktat

Munsår har en tendens att torka ut huden för att till slut spricka och börja blöda. Det kan vara smärtsamt och obehagligt, samtidigt som det förlänger läkningstiden och ökar risken för att du får ärr.

På grund av det bör du hålla munsåret återfuktat under dag och natt.

Använd ett läppbalsam regelbundet, helst med läkande ingredienser såsom propolis, ett ämne som finns i honung och används för att behandla munsår. Sådant läppbalsam har en viss antiviral effekt och kan hålla det plågsamma viruset under kontroll.

l-lysin-aminosyre-500-mg8. Ta tillskott av lysin

Lysin är en så kallad essentiell aminosyra – den är livsviktig för alla människor. Våra kroppar kan inte tillverka aminosyran själv, och det är därför viktigt att vi får det genom kosten eller vitamintillskott.

Aminosyran är även en av de allra populäraste metoderna för att förebygga och bota munsår samt könsherpes. Lysin är en av de allra mest effektiva metoderna för att behandla munsår, tillsammans med t.ex. Virulite.

Lysin kan antingen tas i form av tabletter eller kapslar, eller appliceras direkt på huden. Det kan också tas för att förbättra din fysiska prestanda och är därför bra för fler ändamål än enbart medicinska.

Se här för att läsa mer om tillskott av lysin.

Du kan även få i dig mycket lysin via kosten, även om ett kompletterande tillskott rekommenderas:

  • Kyckling
  • Kalkon
  • Nötkött
  • Mjölk
  • Ost
  • De flesta grönsaker

9. Tryck en isbit mot munsåret

Testa att pressa en isbit eller kylklamp mot ditt munsår. Det kan hjälpa till att – under en kort tid – reducera inflammationen och svullnaden, vilket i sin tur leder till mindre smärta och obehag.

Trots att det endast varar under en kort tid kan det vara skönt.

10. Håll allting rent

När du har ett munsårsutbrott sprids viruset lätt vidare till andra delar av din kropp, eller till andra personer. Herpesviruset finns i dina kroppsvätskor – saliv, blod, var och vätskan från dina blåsor – och du bör undvika att sprida det vidare.

Här är några tips:

  • Undvik att i onödan pilla och riva på dina sår och blåser – även om de kliar. Munsåren kan spridas till dina fingrar, ögon, näsa och underliv – vilket är väldigt smärtsamt.
  • Din tandborste kan bära runt på viruset som från början orsakade ditt munsårsutbrott. Därför är det bäst om du byter till en ny tandborste för att vara på den säkra sidan. Om du har för vana att röra tandkrämstuben med din borste, kan det vara bra att byta ut den också.
  • Om du använder en handuk efter att du har tvättat ansiktet, släng den direkt i tvättkorgen efter användning, eftersom den kan bära runt på dina kroppsvätskor.
  • Tvätta alltid händerna efter att du rört på dina munsår.

virulite-cold-sore-machine-electronic-treatment

Läk dina munsår upp till 4 dagar snabbare än andra metoder:

Virulite låter dig behandla munsår smidigare, samtidigt som det ger dig betydligt kortare läkningstid än huskurer, krämer och plåster. Läs mer nu!

Gå till produkt

Om författaren

old-man-1208210_1280

Lars-Erik Aldén är en diplomerad hälsokonsult som sedan sin ungdom lidit av herpes labialis, det som i vardagligt tal kallas för munsår. Han är även en återkommande skribent på Pharmadoc och andra publikationer online.

Kontakta Lars-Erik på LinkedIn