könsherpes behandling c-min

Behandla könsherpes

Det finns ingen medicin som botar könsherpes, men det finns behandlingar som minskar din smärta och förkortar tiden du är drabbad.

Däremot finns en del du kan göra för att bromsa sjukdomsförloppet, hindra utbredningen, lindra smärtan och förkorta läkeprocessen. Ibland kan du helt stoppa utvecklingen av herpesblåsor, om du byggt upp ett starkt försvar och använder dig av rätt behandlingsmetoder.

Ju tidigare du sätter in någon form av behandling desto bättre.

Var alltså vaksam så fort du känner minsta lilla symptom på könsherpes och se till att börja behandlingen direkt.

Första gången med könsherpes?

Är det första gången du drabbas av herpes, råder vi dig att kontakta din husläkare som vid korrekt diagnos kan skriva ut recept på antiviral medicin i tablettform. Den virushämmande medicinen bromsar infektionen och minskar risken att du smittar andra.

Du bör tala med din läkare om du får besvärliga återfall, och om du får symptomen fler än sex gånger per år.

Läs mer om vilka produkter som effektivt behandlar din herpes

Eftersom virussjukdomen bryter ut när immunförsvaret är svagt kan du med hjälp av behandling, rätt kost och sunt leverne stärka försvaret.

Har det redan gått så långt att du fått sår, kan du genom att behandla såret påskynda läkeprocessen. Fortsätt läs för mer information.

På apotek och i välsorterade hälsokostbutiker finns receptfria cremer och andra produkter som hjälper till att förkorta och lindra sjukdomsförloppet.

Om du inte vill eller kan behandla…

Står du ut med den plåga som könsherpes innebär – och om du inte vill eller kan behandla sjukdomen – ska du veta att symptomen så småningom försvinner och såren självläker.

Så kan du behandla könsherpes

Vad ska man göra för att snabbast bli av med könsherpes? Vilka olika behandlingsmetoder kan jag använda? Vilken är bäst?

Du kan motverka herpesinfektionen med läkemedel som innehåller aciclovir – t.ex. receptbelagda tabletter eller receptfria krämer som Anti eller Zovirax. Då kan du förkorta läketiden med några dagar.

Om du verkligen vill minimera dina problem med könsherpes, kan du testa den behändiga apparaten Virulite. Med infraröd ljusterapi motverkar Virulite utvecklingen av herpesblåsor i ditt underliv, och förebygger framtida infektioner.

Läs mer om hur Virulite kan hjälpa dig med könsherpes »

Tar du tabletter tillsammans med salva eller Virulite, attackerar du viruset både inifrån och från utsidan.

Gör det här för att behandla symptomen hemma

Det obehag och den smärta som symptomen till genital herpes ger upphov till kan du lindra något bland annat genom att:

  • Ta smärtstillande tabletter med paracetamol, till exempel Alvedon eller Panodil om du har mycket ont.
  • Smörj in det ömma hudområdet med bedövande salva.
  • Kyl ner det infekterade området.
  • Se till att hålla såret rent – en dusch varje dag.
  • Ta på dig löst sittande plagg så att luft kan cirkulera kring det angripna stället och håll såret torrt. Bomullsplagg är bäst eftersom det drar åt sig fukt bättre än syntetmaterial.
  • Vila så mycket du kan

Hygienisk och effektiv behandling med Virulite

Att behandla könsherpes med ljusterapi är något helt nytt i Sverige, men metoden används framgångsrikt i USA och Storbritannien.

Behandlingen sker med Virulite, en liten apparat som med terapeutiskt infrarött ljus attackerar herpesutbrott.

Behandling med Virulite går ut på att stimulera immunförsvaret lokalt, dvs cellerna kring könsorganet.

Genom ljusterapin får dina hudceller den stimulans som behövs för att huden ska självläka snabbare. Då hejdas virusinfektionen samtidigt som risken för framtida virusangrepp minskar.

Effektiv i alla stadier

Virulite är effektiv under infektionens alla faser och är även förebyggande.

virulite-mot-munsår
Läs mer om hur Virulite kan eliminera dina munsår snabbare »

Påbörjar du behandlingen redan vid minsta lilla tecken på en begynnande herpesinfektion, stoppar du helt upp själva utbrottet.

Har symptomen med klåda och hudrodnad eller utslag börjat visa sig, så förkortar Virulite sjukdomsförloppet med 3 dagar.  Har sår redan bildats kan du få det att läka snabbare med Virulite.

I samband med könsherpes är apparaten särskilt enkel, hygienisk och effektiv.

Den kommer aldrig i kontakt med huden och är avsevärt bekvämare att använda kring könsorganen än salva och plåster. Till skillnad från dessa kan Virulite också användas och återanvändas så ofta du vill utan biverkningar.

Eftersom apparaten kan användas ett obegränsat antal gånger blir kostnaden väldigt låg i längden.

Du kan även ta Virulite i rent förebyggande syfte under perioder då immunförsvaret är svagt och virusinfektioner lätt bryter ut.

Det vill säga i samband med exempelvis förkylning, influensa eller under stressade perioder.

Gå till produkt

Behandla könsherpes med receptbelagda tabletter

Första gången

Symptomen till könsherpes är värst när du första gången drabbas av infektionen.  Ofta uppträder samtidigt andra symptom som feber och utmattning. Och det är också vid detta första tillfälle som du absolut bör se till att få adekvat medicinering för att minska symptomen och förkorta läkeprocessen. Din läkare skriver troligen ut antivirala tabletter som du ska ta under 7-10 dagar.

Nästa gång

Tyvärr kan ju herpesviruset aktiveras flera gånger per år och din läkare kan skriva ut en extra dos tabletter, som är bra att ha till hands vid nästa sjukdomstillfälle. Känner du att en infektion är på väg att utvecklas kan du då direkt med en 2-5-dagars kur lätt stoppa upp förloppet.

Upprepade tillfällen

Om du ofta – minst 6 gånger per år – råkar ut för könsherpes kan du behöva ta virushämmande tabletter varje dag för att minska antalet utbrott. I bästa fall kan en daglig dos av antiviral medicin helt sätta stopp för vidare sjukdomstillstånd.

En daglig dos kan också hindra att smittan överförs till en sexpartner.

Efter ett år med varje-dags-dos kan det vara lämpligt med en utvärdering av behandlingens effekt för att också avgöra om du ska fortsätta med det dagliga intaget.  Det kan du lugnt göra utan problem eftersom risken för biverkningar är minimal och verkan förblir god även om behandlingen pågår i flera år.

I Sverige finns flera olika sorters tabletter

Många bygger på det viktiga ämnet aciclovir (stavas också aciklovir), andra verksamma substanser är famciclovir och valacyclovir.

Alla fungerar hämmande och lindrande om än på litet olika sätt. De bidrar till att lindra plågorna, bromsa utvecklingen av den könsherpes som brutit ut och hejdar förloppet innan herpesutslagen bildas. Om du redan nått stadiet med sår så kan tabletterna bidra till snabbare sårläkning.

Din läkare har många olika tabletter att välja mellan, men skriver kanske ut någon av dessa tre som i kliniska tester visat sig effektiva vid behandling av könsherpes: Aciklovir, Valtrex eller Famir.

Skillnaden mellan tabletterna känner din läkare säkert till. För dig kan det ändå vara bra att veta:

  1. Aciclovir kan förebygga herpesutbrott, dvs tas i rent preventivt syfte. Vid pågående herpesinfektion kan tabletten bidra till ett både lindrigare och kortare sjukdomsförlopp. Kan vara bra att ha hemma för att snabbt kunna mota ett utbrott av könsherpes.
  2. Valtrex kan liksom Aciclovir ha preventiv effekt men bör tas inom 72 timmar efter det att blåsor börjar synas. Läkemedlet dämpar plågorna och bidrar till kortare sjukdomstid.
  3. Famvir verkar snabbt och effektivt mot herpes i underlivet när ett utbrott av herpes redan skett, när utslag börjar synas och blåsor utvecklas. I gynnsamma fall kan läkningen gå på blott ett par dygn.

Som vanligt bör du ta till dig all information om hur medicinen verkar och vara medveten om eventuella biverkningar som illamående, diarré, magont, huvudvärk, klåda, utslag eller trötthet.

Behandling med receptfria salvor/krämer

Många är skeptiska till användning av krämer och salvor för behandling av könsherpesutslag.

Men salvor visar sig i många fall ha en positiv effekt när det gäller att skynda på läkeprocessen, dock ej med samma styrka som antivirala piller. Aciclovir, det medel mot virus som används mest i hela världen, ingår i både recepfria krämer och receptbelagda antivirala tabletter. Mot könsherpes kan du därför också använda någon salva med aciclovir.

Genom att smörja in salvan på det angripna området lindrar du symptomen och kortar ner sjukdomstiden.

Läs mer om olika salvor mot herpes »

Läppbalsam

Sårbehandling med salva som innehåller propolis, ett ämne som tillverkas av bin, fungerar bra i många fall. Det finns forskningsresultat som visar att könsherpessår till och med läker snabbare med propolissalva än med salva innehållande acyclovir.

En nackdel med alla salvor är att de kan vara besvärlig att stryka på det infekterade området i underlivet. Ett annat problem är att salvan lätt kan nötas av.

Vi föreslår att du talar med din läkare om vilken typ av behandling som kan vara bäst för dig.

Läs mer om produkter mot könsherpes »

Alternativa behandlingsmetoder

Att vi människor reagerar olika på läkemedel är normalt.

Något som du tycker fungerar bra kan någon annan uppleva som totalt verkningslöst. Forskning pågår ständigt kring alternativa metoder att motverka eller till och med bota herpes genitalis, men än så länge är resultaten varken entydiga eller säkra.

I England har man exempelvis testat echinacea, ett växtbaserat läkemedel, hittills utan större framgång. Somliga könsherpespatienter har upplevt en klar förbättring av immunförsvaret och därmed god infektionsbekämpning. Andra har inte märkt av någon effekt alls.

Forskning pågår också kring effekten av en ätbar svamp med kemiskt innehåll som kan bota könsherpes.

Läs mer här om huskurer mot herpes »

Att förebygga könsherpes

När du smittats och bär på något av virusen HSV-1, eller HSV-2, bär du på viruset för alltid. Det finns inget botemedel.

Men som du nu kanske vet kan du bära på viruset utan att någonsin känna av det eftersom det ligger vilande någonstans i din kropp ända tills det en dag väcks till liv och ger upphov till munherpes eller könsherpes.

Har du en gång fått uppleva den svårbemästrade infektionen herpes genitalis vet du att den kan återkomma – ibland flera gånger om året. Och könsherpes är inget någon vill uppleva igen. Har du aldrig haft en infektion vill du säkert slippa en också i framtiden. Det här är något du kan göra för att undvika virusutbrott framöver.

Slipp munsår i framtiden – förebygg utbrotten

Agera snabbt!

Ett sätt att förebygga ett totalt utbrott av könsherpes är att vara snabb i vändningarna.

Sätt därför igång med någon behandling så fort du har minsta känsla av att något är på väg att hända kring ditt könsorgan, på låret, skinkorna eller kring analöppningen. Får du hjälp direkt kan du med stor sannolikhet helt få stopp på infektionen.

Ditt sexliv – var rädd om dig själv och din partner!

Könsherpes är en mycket smittsam infektion och smittan överförs nästan alltid via direktkontakt, dvs samlag – vaginalt, oralt eller analt. Du måste därför vara extra försiktig särskilt om du går i säng med många olika partners.

De bästa och enklaste råd vi kan ge dig som vill undvika att få könsherpes är att:

  1. Använd alltid kondom vid alla typer av sex. Och tänk på att herpesvirus kan utsöndras och smitta även utan synliga tecken på infektion. Därför: använd alltid kondom och var noga med att kondomen täcker hela det infekterade området.
  2. Avstå helt från sex under perioder då du eller din partner har drabbats av en infektion. Det är bättre att vara öppen med att man är infekterad än att riskera sin partners hälsa.
  3. Var också på din vakt om någon av er har munsår. Vid beröring kan HSV-1 även föra över smitta till underlivet. Gränsen mellan de båda virusen är otydlig – munsår kan ge könsherpes och könsherpes kan ge upphov till munsår.

Bygg upp ditt immunförsvar!

Många av de behandlingar som rekommenderas har också viss förebyggande effekt.

Men vi ska inte underskatta värdet av rätt kost och – inte minst – möjligheterna att undvika faktorer som triggar igång viruset under perioder då ditt immunförsvar är svagt, vid förkylning, stress, allmän trötthet.

För mer djupgående information kan du läsa här »

Motion och god sömn är ett par förutsättningar för ett gott immunförsvar. Men det är också viktigt att du tar väl hand om dina förkylningar och att du vilar ordentligt när du är sjuk. Och inte minst försöker leva med mindre stress; fysisk och psykisk stress ger ofta ett sämre immunförsvar.

Kost som stärker immunförsvaret

Kroppen behöver massor av vitaminer, B, D och framför allt C för att hålla immunförsvaret starkt.  Apelsiner och kiwi ger dig ett gott tillskott av C-vitaminer, som ju också finns rikligt i mängder av grönsaker:  broccoli, spenat, röd paprika med fler.

Selen och zink som finns i solrosfrön kan också stödja immunförsvaret.  Fisk och skaldjur är också rika på selen. Zink kan du tillföra kroppen i form av frön och nötter.

Många av oss behöver vitamintillskott inte minst under vintern.  Be om råd på apoteket.

Lysin: Kosttillskott mot munsår

Lysin eller L-lysin  är en aminosyra som vi måste tillföra kroppen bland annat för att vi ska kunna bygga upp protein, som  behövs för att vi ska växa.

På senare tid har man upptäckt att lysin också effektivt kan förebygga utbrott av herpes simplex.  Och eftersom vi själva inte kan producera ämnet måste vi tillföra det i form av kost eller vitamintillskott.

Kroppen innehåller också aminosyran arginin som är lysinets motpol. Gynnsamt för utvecklingen av virus är en förhöjd grad av arginin och en samtidigt sänkt grad av lysin.

Du som drabbas av herpes bör alltså tillföra lysin, som finns i en mängd olika matvaror: viltkött, fläsk, oxkött, kyckling, kalkon, mjölk, ost, ägg m fl.

Däremot bör du undvika: nötter, kokos, havre, vete, jordnötter, sojabönor, vitlök, ärter, choklad, korn- och bönprodukter som innehåller mängder av arginin. Färdigmat innehåller ofta gelatin – en riktig argininbomb.

För att motverka effekten av all mat med höga halter av arginin rekommenderar vi proteinpulver eller proteintabletter med lysin som kosttillskott.

Viktigt att tänka på: vi människor är olika och behöver inte exakt samma mängder tillskott. Ett överdrivet intag av lysin kan leda till problem med gallsten och njurar. Vi föreslår att du diskuterar saken med din läkare eller en näringsexpert.

Virulite – preventiv behandling med infrarött ljus

Den lilla apparaten Virulite  har även en preventiv effekt mot könsherpes.

Du kan alltså använda den i rent förebyggande syfte. Med ljusterapin stärker du cellerna i ett angripet område och skapar därmed bättre förutsättningar för friska celler att bygga upp ett starkare försvar mot virus.

aciclovir_tabletterFörebygg med tabletter

Tabletter som din läkare rekommenderar för behandling av könsherpes kan också verka förebyggande.

Du som drar på dig könsherpes minst 6 gånger om året kan behöva ta ett antiviralt piller varje dag under lång tid för att minska antalet framtida utbrott eller – i bästa fall – helt sätta stopp för dem.

Läs mer om förebyggande användning av tabletter här »

Har du även problem med munsår?

Genital herpes kan faktiskt spridas till munnen, och om du har munsår kan de lätt spridas vidare till underlivet. Det viktiga är att du undviker att röra vid herpesblåsorna, och om du någon gång nuddar runtomkring det infekterade området bör du tvätta händerna efteråt.

Läs mer om munsår här »

Om författaren

Jon Mester – Webbredaktör

Jon hanterar koordinationen av innehållet, redigerar texter och skriver egna artiklar. Han hanterar även hela webbplatsen och sköter dess design, funktionalitet, sökmotoroptimering och dylikt.