munsår smitta

Hur smittar munsår?

Munsår orsakas av det mycket smittsama viruset Herpes Simplex, och överförs genom fysisk kontakt. Man ska undvika kyssar, oralsex och ”mun mot mun”-kontakt när man har munsår.

Vissa säger att det endast smittar genom direktkontakt men det smittar även via föremål.

Dricker du t.ex. från samma glas/flaska, använder samma tandborste, samma handduk och liknande som en smittad person använder när munsåret är i utbrott, är du i riskzonen själv.

Men det är i flesta fall bara under perioden när blåsorna spricker och det uppstår sår som det smittar.

Viruset finns främst munsårets vätska. Det smittar tills det har torkat ut – utan sprickor. Det kan även smitta under en kort tidsperiod när det inte är i utbrott. I 5% av den symptomfria perioden finns det alltså ändå en smittorisk.

  •  Undvik ”mun till mun”-kontakt om du har munsår.
  •  Var försiktig med att dela handduk, tandborste, flaska och dylikt när du har munsår.
  •  Undvik oralsex om du har munsår.

Kan munsår leda till könsherpes?

Har man munsår, kan man smitta sin partner vid oralsex. Munsår kan alltså leda till könsherpes. Könsherpes kan på samma sätt leda till munsår. Oralsex med någon som har herpes i underlivet kan leda till munsår.

Du kan även råka smitta andra delar av din kropp.

Det kan ske genom att du får kontakt med såret och sedan överför viruset till könsorgan eller ögon. Tänk därför på att tvätta händerna noggrant eller rengör dem med desinfektionsmedel efter kontakt med munsåret.

munsår-min

Munsår är som sagt ett mycket vanligt förekommande virus. Eftersom 6 av 10 svenskar är smittade med munsår, är det svårt att undvika att bli smittad. Om du inte är smittad, måste du vidta försiktighetsåtgärder. Men om är du smittad, är det viktigast att undvika munsårsutbrott samt behandla ett munsårsutbrott effektivt.

Bär man på Herpes Simplex-viruset i kroppen, måste man alltid ta hänsyn till andra eftersom man kan råka smitta dem.

Vad många inte känner till är att munsår smittar även i 5% av den symptomfria perioden. Det innebär att, om du inte har ett munsårsutbrott, ligger viruset ändå dolt i kroppen och kan smitta andra även när symptomen inte är synlig. Därför måste man som smittad vara försiktig med oralsex.

Infektion och barn

Nyfödda och spädbarn är inte lika motståndskraftiga mot infektioner som vuxna människor. En herpesinfektion kan vara allvarlig för småbarn. Har du själv munsår, bör du alltid vara försiktig i din kontakt med nyfödda och spädbarn. Man måste alltså vara försiktig med att pussa på sitt barn om man har munsår.

Läs mer om när du är gravid och har herpes »

Behandling av munsår hos barn är likadan som för vuxna människor. Har ditt barn munsår, måste du se till munsåret behandlas effektivt. Ni ska påbörja behandlingen så snart som barnet upplever de första symtomen. Se till att behandlingen sker vid regelbundna tider under de första dagarna.

Även om ditt barn har ett munsår, betyder det inte att barnet behöver stanna hemma från skola eller dagis.

En bra idé är att ge barnet ett munsårsplåster (exempelvis Compeed) som placeras på det drabbade området. Det både lindrar och behandlar symptomen, samtidigt som det minskar risken för att andra barn smittas.

Läs mer om barn och hur man behandlar deras munsår, eller undgår att smitta dem »

Munsår med plåster – smittorisk

Om du har munsår och fäster ett osynligt plåster på det – t.ex. ett munsårsplåster från Compeed – smittar det fortfarande.

Munsårsplåster från Compeed hjälper till med att skydda såret och minskar naturligtvis även smittorisken. Det hjälper i stor grad mot infektionsrisken, eftersom viruset från blåsorna har svårt att lämna området och smitta andra.

Du kan däremot inte kyssa din partner och vara 100 procent säker på att du inte infekterar honom eller henne, eftersom viruset kan exempelvis finnas i din saliv. Ett plåster minskar alltså smittorisken men är inte en garanterad säkerhet mot infektion.

Kan munblåsor smitta? 

Om du har blåsor i munnen, behöver du inte vara oroa dig för att smitta andra med munsår. Blåsor är inte samma sak som munsår och de smittar inte. Blåsor uppstår, liksom munsår ofta gör, när immunförsvaret är försvagat.

Både munblåsor och munsår förorsakar mycket smärta och därför förväxlas de ofta med varandra. Men du behöver alltså inte vara rädd för att kyssa din partner när du har en blåsa på tungan. Du måste däremot vara noggrann med att inte kyssa din partner om du har munsår.

Om författaren

Jon Mester – Webbredaktör

Jon hanterar koordinationen av innehållet, redigerar texter och skriver egna artiklar. Han hanterar även hela webbplatsen och sköter dess design, funktionalitet, sökmotoroptimering och dylikt.