munsår barn munherpes

Munsår hos barn – Så behandlar du barn med munherpes

Många barn smittas av herpes och får munsår vid en mycket tidig ålder. 

Vetenskapliga studier visar att 25% av barn i åldern 5 är infekterade med munsårsviruset. 50% av ungdomar på 15 år är smittade av viruset. 

En bebis kan lätt bli infekterad under födseln – om modern t.ex. är smittad av könsherpes. Nyfödda barn är även mindre motståndskraftiga mot viruset, eftersom immunförsvaret inte ännu är fullt utvecklat.

Därför kan ett munsårsutbrott vara mycket allvarligt och smärtsamt för späd- och väldigt unga småbarn.

munsår barn herpes

Vuxen som bär runt på herpes?

Drabbas du som vuxen ofta av munsår, ska du vara väldigt försiktig i ditt umgänge med de riktigt små och förstås helt motstå frestelsen att pussa eller dela dricksglas med barnet.

Barn smittas vanligtvis genom att deras hud eller slemhinnor berörs av en person med munsår, eller någon som bär runt på herpesviruset i sin latenta form. 

Herpesviruset kan även smitta barn genom saliv, och det kan överleva utanför kroppen under en kort tid. Det vill säga att om barnet dricker från samma flaska som en infekterad person – t.ex. en förälder eller släkting – kan barnet lätt bli smittat.

Därför är det mycket svårt att undvika att ett barn smittas, men givetvis bör du ändå vidta säkerhetsåtgärder.

Det är alltså inte ovanligt om ditt barn har fått munsår.

Om ditt barn har fått ett utbrott, och du verkligen vill hjälpa barnet snabbt – med den mest effektiva behandlingen och korrekta åtgärder – ska du fortsätta läsa den här artikeln. Det är faktiskt ganska enkelt om de är lite äldre. 

munsår barn munherpes

Munsår och förskola

Om ditt barn är infekterat med munsår gäller samma regler som när du är infekterad med det.

Du kan utan problem skicka ditt barn till förskola, skola, etc., även om barnet bär på munsår.

Självklart måste du vara medveten om att det är smittsamt, och i högsta möjliga mån förhindra att ditt barn smittar sina lekkompisar och klasskamrater.

Och om ditt barn har fått ett munsårsutbrott i samband med annan sjukdom (förkylning, virus, influensa etc.), kommer barnet naturligtvis att behöva vårdas hemma.

Hur känns ett munsår hos barn?

Om ditt barn klagar över en svidande, stickande eller smärtsam känsla runt läppen, är det sannolikt ett munsår som är på väg.

Då är det ytterst viktigt att behandla det hudområdet så snabbt som möjligt. Om små blåsor hinner bildas runt munnen innan ni behandlar, är det nästan omöjligt att undvika ett fullt utvecklat munsårsutbrott.

Först är värst

Det första utbrottet, det som kallas det primära utbrottet, är värst och smärtsammast för barnet. Munsårsutbrottet kan orsaka ytterligare störningar som feber, huvudvärk och illamående.

Det kommer normalt att vara under några dagar till en veckas tid. Du kan dock behandla munsåret på olika sätt för att förkorta läketiden. För att veta mer om munsårsbehandling kan du fortsätta läsa den här artikeln.

För barn med eksem kan munsår vara farligt. Det kallas en stafylokockinfektion och då bör du rådfråga en läkare.

Hur behandlar man munsår hos barn?

Om ditt barn lider av ett vanligt munsår behöver du inte söka medicinsk hjälp. Du behöver bara behandla munsåret såsom man behandlar en vuxen med munherpes.

Behandla hudområdet så snart som möjligt, använd den mest effektiva produkten – t.ex. Virulite, en behandling helt fri från kemikalier – och hjälp ditt barn att stärka sin kropps immunförsvar med  hälsosam och vitaminrik mat.

Här på Pharmadoc hittar du mängder av tips om munsår som också gäller barn i alla åldrar.

Behandling

Påbörja behandling så snart ditt barn upplever minsta obehag kring läppen/munnen. Reagera direkt när hudområdet kring eller på barnets läpp ömmar, svullnar upp eller rodnar.

Du kan behandla ditt barns munherpes med hjälp av flera olika produkter:

Produkter

1. Virulite

Virulite är ett av de senaste sätten att behandla munsår med hjälp av s.k. ljusterapi. Det stärker kroppens eget immunförsvar vid hudområden drabbade av herpes.

Vi rekommenderar den här behandlingen och anser att den är det effektivaste, säkraste och snabbaste alternativet på marknaden idag. Det närmaste man kan komma ett botemedel mot munsår.

Läs mer om hur du behandlar ditt barns herpes med Virulite.

2. Krämer och munsårsplåster

Att behandla munsår med plåster eller krämer är det vanligaste alternativet idag, och finns tillgängligt på de flesta apotek. Men en kombination av de två produkterna kan vara ännu effektivare.

Du kan prova olika varianter som Anti (aciklovir) eller Compeeds munsårsplåster.

Läs mer om produkter mot munsår.

Leva med munherpes

Munherpes (HSV-1) är ett kroniskt virus, och en människa som smittats med det bär runt på viruset för livet. Men det innebär inte att det är jordens undergång när ditt barn infekterats med viruset.

Många som bär på herpes lever helt normala liv, och med rätt livsstil och behandling kan besvären vara minimala. Dessutom varierar det från person till person. Vissa lever ett helt liv utan märkbara symptom på munsår – medan andra drabbas flera gånger i månaden.

Har ditt barn drabbats av utbrott av munsår finns det flera sätt att förhindra återkommande utbrott och fula sår. Det kan vara ganska enkla rutin- och beteendeförändringar som inte kräver mycket eftertanke när barnet väl har lärt in vanorna.

För mer information om hur du behandlar ditt barns munsår:

Munsår – Den definitiva guiden om munherpes och dess symtom

Behandling av munherpes

Förebygga & slippa munsår och herpesattacker i framtiden

 

 

Om Författaren

Jon Mester – Webbredaktör

Jon hanterar koordinationen av innehållet, redigerar texter och skriver egna artiklar. Han hanterar även hela webbplatsen och sköter dess design, funktionalitet, sökmotoroptimering och dylikt.