munsår-steg

Munsåret i 6 steg

Munsåret i 6 steg

Stadierna för munsår

Munsår är något vi alla avskyr och är en infektion i läppen eller inre läpp som orsakas av herpes simplex-virus typ 1 (HSV-1).

Idag finns det många typer av behandling för att bekämpa ”munsår” i dess olika faser.

Denna artikel är till för att titta närmre på de stadier av munsåret för att få en tydlig bild om när du ska agera och vad du kan förvänta dig. Munsår relaterade till ”herpes labialis” kan ta 2 eller 3 veckor innan de är helt läkt, men viruset som orsakar munsår kommer fortfarande att finnas kvar i din kropp.

För att hjälpa dig att förstå denna infektion bättre, låt oss titta på de 6 olika faser och behandling som kan krävas. Genom att lära dig om detta kan du minska spridningen, obehaget och hur länge du behöver stå ut med problemet.

Steg 1 — Det Latenta:

Ditt ”munsår” som är på väg att utvecklas och gömmer sig i form av ett virus en nerv nära den bakre delen av käken på samma sida som ditt munsår brukar dyka upp. Vad många inte vet är att ett munsår och virus kan ”sova” i veckor eller år innan det bryter ut. Det är under denna tiden din kropps immunförsvar och ”soldater” som håller viruset i schack. Så, när du upplever stress i någon del av kroppen kan ditt ”försvar” plötsligt bli mindre närvarande i munnen. Det är här som munsåret och viruset kan bryta sig loss, färdas upp till ytan för att reproducera, och därmed börjar en av alla faser av munsåret.

Steg 2 — Förebådande tecken:

Vid den här tiden så har ditt munsår och virus reproduktiva cykel börjat. Viruset i munsåret färdas ner till dina nervtrådar till ytan. Det är denna rörelse som resulterar i att ditt munsår börjar att klia eller kännas irriterande. Du kan märka av en brännande känsla eller att det blir torrt runt området. Vanligtvis pågår detta ett par timmar till ett par dagar innan den kommer in i en mer intensiv del av stadier.

Steg 3 — Inflammation:

Vid steg tre så har munsårets virus nu kommit till ytan och börjar den reproduktiva cykeln genom att ta sig in i celler i nerven. Detta orsakar en hel del svullnad och rodnad vid och runt munsåret, detta pga. att dina celler reagerar på att invasionen av munsårets virus.

Steg 4 — Blåsor

Efter tre faser så går munsåret nu in i fjärde fasen, och här brukar man uppleva uppkomsten av obehagliga blåsor. Ett fullt utvecklat munsår är inte en enda stor blåsa, men en grupp av små blåsor. Du kommer att märka dessa blåsor som små, hårda finnar eller röda bulor som är smärtsamt känsliga vid beröring.

Steg 5 — Öppet sår

Av alla faser av munsåret är detta det mest smärtsamma och smittsamma av stadier. Alla blåsor bryter upp och sätts samman för att skapa ett stort öppet sår som ofta gör ont. Beroende på hur omfattande munsåret är så kan du utveckla feber och svullna lymfkörtlar under käken. Vätskan som skapas samarbetar här med det nyskapade munsåret. Genom att vidröra denna vätska, kan du lätt sprida viruset till en annan del av din egen kropp eller i värsta fall till någon annan, antingen genom direkt kontakt eller genom användning av samma handdukar, telefon osv.

Steg 6 — Skorpa:

Ett munsår kommer att utveckla en gulaktig skorpa, detta är ett tecken på att läkningsprocessen äntligen har dragit igång. Tänkt dock på att ditt ”munsår” fortfarande är smärtsamt i detta skede. Vad som dock är mer smärtsam är de konstanta sprickor och blödningar du får när du flyttar eller sträcker ut dina läppar.

Nu när du har full koll på alla steg är det dags att planera behandling för bästa möjliga läkning.

munsår-steg

Redaktionen

pharmadoc.se

5 5
Rating 5,00 / 5
5 5

Läs mer här

Om författaren