blåsor på läpparna

Blåsor på läppen — Vad det är och hur du kan behandla

Blåsor på läppen — Vad det är och hur du kan behandla

Går du runt med blåsor på läpparna? Funderar du över vad det kan bero på, och om det till och med kan vara farligt? I många fall är det ingenting att oroa sig över, men fortsätt läs för att veta mer om vad just du lider av och om det är ofarligt.

Blåsor på läppen — har man munherpes då?

Så fort man börjar prata om blåsor på läpparna kommer munherpes på tal. I vardagligt språk kallas det ofta för munsår. Enkelt förklarat så orsakas munherpes av ett slags herpesvirus — Herpes Simplex 1. Man smittas lätt av viruset om man till exempel kysser någon som bär på det, delar glas eller på något sätt råkar dela kroppsvätskor med en person.

När man väl har blivit smittad med herpes bär man runt på det för livet. Det finns ingenting som får bort viruset för gott.

Dock behöver några blåsor på läpparna inte per automatik innebära att du har munherpes. Så här ser ett typiskt munsår ut:

munsår-plan-min

munsår-hakan

Munblåsorna som orsakas av herpes ser mer ut som klasar av mindre blåsor, som efter ett par dagar spricker och bildas till sår.

För att ytterligare fastställa att det är just munsår du lider av, bör du läsa den här artikeln och uppsöka en läkare för ytterligare råd.

Om du misstänker att du lider av munsår…

Om du tror att det är munsår (munherpes) du lider av, ska du veta att livet med herpes kan vara lättare än du tror. Med rätt livsstil och behandlingsmetoder kan du nästan leva helt opåverkad och utan regelbundna utbrott.

Här är några råd för dig som har munherpes:

Ändra på din livsstil

Du kan själv göra en hel del för att slippa munsår och se till att herpesviruset som ligger latent i din kropp inte aktiveras. En avgörande faktor som spelar in i kampen mot munsår är ditt immunförsvar. Därför är det klokt att ta till åtgärder som kan förstärka din kropps egna försvar.

1. Ät näringsrikare mat som innehåller mycket C-, B- och D-vitamin. Till exemplel apelsin, kiwi, broccoli m.m.

2. Vårda dina läppar med läppbalsam för att hålla dem återfuktade. Torr hud är känsligare för virusinfektioner.

3. Undvik överdrivet solande eftersom det torkar ut läpparna

Behandla ordentligt

Så fort du märker att munsår växer fram på läpparna, är det viktigt att du inleder en behandling så fort som möjligt. Ju tidigare du behandlar, desto bättre effekt får du.

  • Använd effektiva behandlingsmetoder som ViruLite (snabbast läkningstid), munsårssalvor eller plåster.
  • Tvätta alltid händerna före och innan du vidrör munsåren
  • Vid allvarliga fall kan du uppsöka läkare och be om att få aciclovir i tablettform. Det är en av de effektivare metoderna för att både behandla och förebygga.

Blåsor på läppen som barn?

När barn får blåsor på läpparna eller runt munnen överlag, handlar det oftast om så kallade ”höstblåsor”, även fast de också kan lida av vanliga herpesblåsor. Höstblåsor hos barn förekommer mestadels under slutet av sommaren och hösten.

Höstblåsor smittar lätt när barn kommer i nära kontakt med varandra, till exempel på förskolan eller skolan. Blåsorna förekommer inuti munnen, på läpparna, händer och fötter och i gomen, och leder till feber på 38-39°C.

Man kan inte göra någonting åt dessa höstblåsor, och de går oftast över av sig själva inom 7-10 dagar.

Läs gärna mer om höstblåsor hos 1177.

Andra orsaker till blåsor på läppen

Som tidigare nämnts behöver inte alla blåsor på läppen orsakas av munherpes. I vissa fall kan det bero på eksem eller andra hudsjukdomar. I så fall rekommenderar vi att du uppsöker en hudläkare för ytterligare undersökning. Beroende på vad du lider av kan du därefter få utskrivet en kortisonsalva eller andra läkemedel som behandlar just ditt problem.

 

blåsor på läpparna

Redaktionen

pharmadoc.se

5 6
Rating 5,00 / 6
5 6

Läs mer här

Om författaren