Close up Children with aphtha on lip

Blåsor i & runt munnen — allt du behöver veta om munblåsor

Blåsor i & runt munnen — allt du behöver veta om munblåsor

Blåsor i munnen — orsaker och hur du blir av med dem

Blåsor i munnen är jobbiga och kan kraftigt försämra din livskvalitét. Blåsor som dyker upp i munnen beror ofta på en infektion och kan vara allt ifrån ett litet irritationsmoment till en förbannelse. Vissa varar i någon vecka, medans vissa försvinner efter ett par dagar.

Blåsorna är dock alltid jobbiga. Vissa blåsor läker snabbt av sig själva, andra kräver behandling, och vissa kan bara lindras. Beroende på vilken slags blåsor du lider av kan du behöva byta till en annan sorts tandkräm och munskölj.

blåsor i munnen

Vad är blåsor i munnen?

Blåsor i munnen är små vita ”kratrar” eller sår som omges av rodnad och svullen munvävnad. På grund av namnet förväxlar många munblåsor med munsår, vilket inte är samma sak. Munblåsor förekommer som tumregel på insidan av munnen, och drabbar nästan alla någon gång i livet, medans munsår förekommer på utsidan av kroppen — ofta runt läpparna, näsan eller hakan — och orsakas av Herpes Simplex 1.

God munhygien är viktigast av allt

Om du vill undvika att få blåsor i munnen, är en utomordentlig munhygien viktig. Borsta tänderna noggrannt varje morgon och kväll, men samtidigt får du vara försiktig så att du inte slinter med tandborsten och av misstag skadar munhinnan, då det kan ge upphov till blåsor.

För dig som är väldigt känslig och lätt får blåsor i munnen, kan det vara en god idé att använda Zendium — en tandkräm med olika enzymer och proteiner som stärker munnens egna försvar.

aftamed-gelLider du redan av munblåsor? Testa Aftamed för akut behandling

Aftamed är ett varumärke för behandling och effektiv hjälp mot just smärtsamma munblåsor. Det ger omedelbar smärtlindring, påskyndar läkningen av blåsorna samtidigt som det förhindrar att nya uppstår.

Om du väljer att testa Aftamed, finns deras produkter tillgängliga i de flesta apotek. Både i butik och på nätet. Då har du att välja mellan Aftamed i munsköljsformat, spray och gel.

Att ha munblåsor kan vara mycket smärtsamt och påverka din vardag negativt. Därför är det väldigt skönt att ha en produkt som står på hyllan som dämpar akuta utbrott.

Andra bra råd om blåsor

Som nämnts ovan är god munhygien mycket viktig när man talar om förebyggande av blåsor. Ett annat bra råd är att undvika chili och kryddig mat eftersom det faktiskt kan irritera vävnaden i munnen. Borsta som sagt tänderna minst två gånger om dagen och använd munvatten. Det är några av de saker som ger bäst resultat med minsta möjliga ansträngning.

Det är också värt att nämna att blåsor i många fall orsakas av ett försvagat immunförsvar, vilket är varför man ofta får munblåsor i samband med förkylning eller efter en operation. Därför kan det vara klokt att på förväg förstärka kroppens egna försvar. Till exempel genom att konsumera högre mängder järn, zink och c-vitamin. Det hittar du hos nästintill alla apotek och hälsobutiker.

Läs mer här om hur du kan bygga upp immunförsvaret för en friskare hud.

Utöver det kan du upprätthålla ett starkare immunförsvar genom att äta sund mat rik på vitaminer och mineraler samtidigt som du motionerar regelbundet. Det kan göra underverk för dig som vill undvika förkylningsblåsor.

Varför inte läsa: ”6 orsaker till att du får munsår – och hur du kan motverka dem”

Om du inte har råd med några hälsoprodukter, försök bara byta till en antibakteriell tandkräm eller applicera tandkräm direkt på blåsan. Praktiskt taget alla som lider av eller har blåsor, rekommenderar Zendium när man pratar med dem. Många personer som har bytt tandkräm från Colgate till Zendium rapporterar att de får betydligt färre blåsor i munnen.

Blåsor på tungan eller på tandkött

Blåsor kan ofta förekomma på tandköttet, tungan eller på läpparnas ”fuktiga” insida. Munsår, å andra sidan, förekommer bara på utsidan av läpparna. Dock kan munblåsor resultera i ett munsårsutbrott, eftersom immunförsvaret då är nedsatt, samtidigt som mycket virus och bakterier kan befinna sig i det området.

När du lider av blåsor på tunga eller tandkött, gäller samma behandling och lindringsmetoder som tidigare har tagits upp.

Vad gäller för munblåsor och barn?

När barn får munblåsor handlar det oftast om så kallade ”höstblåsor”, även fast de också kan lida av vanliga blåsor och afte (i så fall gäller samma riktlinjer som för vuxna). Höstblåsor hos barn förekommer mestadels under slutet av sommaren och hösten.

Höstblåsor smittar lätt när barn kommer i nära kontakt med varandra, till exempel på förskolan eller skolan. Blåsorna förekommer inuti munnen, på läpparna, händer och fötter och i gomen, och leder till feber på 38-39°C.

Man kan inte göra någonting åt dessa höstblåsor, och de går oftast över av sig själva inom 7-10 dagar.

Läs gärna mer om höstblåsor hos 1177.

Kvinna med allvarliga afteblåsor
Kvinna med allvarliga afteblåsor

Afteblåsor

Afteblåsor kan vara något av den jobbigaste och smärtsammaste typen av munblåsor man kan få. Det är små blåsor i munhålan, ofta på insidan av läpparna, som spricker och till slut utvecklas till vita ”kratrar” och sår i munnen. Ofta upptäcker man först afteblåsor när de redan har spruckit.

Afteblåsor smittar inte, men är ofta ett återkommande irritationsmoment för de personer som någon gång drabbats. Problemet är relativt vanligt och drabbar ungefär 20% av Sveriges befolkning. Trots det är det relativt oklart — även inom sjukvården — om vad afteblåsor orsakas av. Man vet bara att de ofta uppkommer när munhinnan har skadats eller när man är på väg att bli sjuk.

Utseende

Afteblåsor är vita eller gula kratrar som med tiden växer i diameter. Ibland är blåsorna djupa, och då leder de även till mer smärta. De kommer bara fram på insidan av munnen, på insidan av läpparna, kinderna, gomen och tungan. Ibland växer de även fram djupt nere i halsen, vilket kan leda till en enorm smärta varje gång man sväljer.

Varaktighet

Afteblåsor kan i många fall vara under 5-10 dagar. Sedan läker de av sig själva. Under tiden kan du mestadels bara lindra symptomen.

Behandling av afteblåsor

Om du lider av afteblåsor är det viktigt att du inleder en rejäl behandling med detsamma. Precis som med vanliga munblåsor finns det en hel del olika behandlingar du kan använda dig av:

Zendium tandkräm

Zendiums tandkräm främjar munnens egna försvar och ger enligt många drabbade bäst resultat mot afteblåsor. Borsta med Zendium tandkräm minst två gånger om dagen. Använd inte för mycket vatten.

Zendium har även en förebyggande effekt mot afteblåsor, så om du vet att du ofta får utbrott av afte, bör du överväga att göra en permanent förändring.

Munskölj

Du kan även använda munskölj för att säkerställa munnens hälsa. Flera val finns mot afteblåsor — både för akut behandling eller bara i förebyggande syfte:

  • Zendium munskölj
  • Listerine
  • Klorhexidin (antibakteriell munskölj som ej bör användas under längre tid. Vi rekommenderar att denna enbart används vid behandling, och inte i förebyggande syfte)

Värktabletter?

En del som lider av afteblåsor brukar behöva ta värktabletter för att bättre hantera smärtan. Till exempel kan man ta Ipren eller Alvedon. Vi har ingen specifik favorit för afteblåsor, men så länge du håller dig till det rekommenderade intaget och följer alla råd, kan det vara värt att testa.

Salvor/gel mot afteblåsor?

Du kan även prova och se om du drar nytta av salva mot afteblåsor. De flesta produkter fungerar så att de bildar en skyddande hinna över afteblåsorna, vilket tillfälligt minskar smärtan. Prova Aftex Aloclair om du vill lindra smärtan.

Blåsor i mungipan

Om du lider av blåsor som befinner sig i mungipan, har du troligen drabbats av munsår. De orsakas av herpesviruset och leder till återkommande utbrott i framtiden, men lyckligtvis finns det många effektiva behandlingar mot dessa blåsor i mungipan. Läs mer om vanliga munsår här.

Men om du istället lider av sprickor i mungipan som inte läker — då är det inte vanliga munsår. Isåfall bör du fortsätta läsa.

Sprickor i mungipan som inte läker

En del personer upplever ständigt sprickor i mungipan. De är väldigt torra, kan ibland blöda och verkar aldrig läka. Detta beror på någonting som rent tekniskt kallas för munvinkelragader. Det förekommer i alla åldrar, men är vanligast hos barn och äldre människor.

Detta tillstånd kan orsakas av en mängd olika saker:

  • Barn kan lida av sprickor på grund av tumsugning eller att de slickar sig väldigt mycket runt läpparna.
  • Äldre personer kan drabbas om de har mycket saliv i mungipan eller dåligt bett.
  • Andra orsaker kan vara svamp- eller bakterieinfektion, brist på vitamin B2 och järn (vanligt), torr hud, eksem eller kontaktallergi.
  • Även p-piller kan orsaka sprickor runt mungipan.

För att bli av med sprickorna rekommenderar vi att du använder receptfri kräm med hydrokortison. Återfukta huden med oparfymerad fuktkräm såsom Idomin, en salva med mjukgörande vaselin och rapsolja.

Om inte det hjälper bör du kontakta en läkare för ytterligare råd. Ni  kan möjligtvis diskutera blodprov för att utesluta att du har blodbrist.

munsår-smitta

Är inget av det vad du letade efter?

Om ingen av de typer av blåsor vi nämnt här passar in på dig, kan du möjligtvis lida av så kallade munsår. Det är blåsor som utvecklas runt munnen, näsan och hakan. Efter några dagar spricker dem, börjar vätska och utvecklas slutligen till smärtsamma sår.

Den åkomman orsakas av Herpes Simplex 1, till vardags kallat munherpes, och är ett återkommande problem för alla som en gång upplevt det. Här kan du läsa mer om munherpes och munsår.

Herpesblåsor i munnen behandlas allra effektivast med ViruLite, en liten elektronisk apparat som läker munsåren upp till 93% snabbare än traditionell munsårskräm. Läs mer om ViruLite här!

Close up Children with aphtha on lip

Redaktionen

pharmadoc.se

5 3
Rating 5,00 / 3
5 3

Läs mer här

Om författaren