plåster mot munsår-min

Munsårsplåster – Hur fungerar plåster mot munsår? Vad är fördelarna?

Munsårplåster — populär behandling mot munsår

Munsårsplåster är små genomskinliga plåster du kan använda för att behandla dina munsår. Såren blir mindre synliga, samtidigt som plåstren lindrar sveda och klåda.

Vill du till exempel inte gå runt med munsårskräm på jobbet eller i skolan, kan du istället ge såret konstant behandling med ett diskret plåster. Det är nästan helt osynligt.

Den största fördelen med plåster är att de döljer såret och skyddar det mot vind, kyla, vatten och smuts, vilket kan förhindra att det sprids, eller spricker och börjar blöda.

munsårsplåsterMunsår — ett stort problem i Sverige

Munsår är vanligare än någonsin, och miljontals svenskar lider regelbundet av dessa smärtsamma blåsor i ansiktet.

Läs mer om munsår »

För vissa kan det bara vara några få utbrott om året, men för andra är det en börda som sänker självförtroendet och humöret under flera veckor i taget.

Men visste du att munsår — Labial herpes eller munherpes — faktiskt orsakas av ett virus kallat Herpes Simplex 1?

Om du någon gång har blivit smittad av herpesviruset kommer det stanna kvar i din kropp för livet. Det finns inget botemedel för att helt eliminera viruset, men du kan däremot behandla munsåren och minimera symptomen.

Till exempel kan du använda munsårsplåster och snabba upp läkningstiden med en hel dag.

→ Kombinera fläckar med ViruLite och förkorta läkningstiden med 3 till 4 dagar

compeed munsårsplåster

Compeed munsårsplåster

Den vanligaste typen av munsårsplåster i Sverige — och nästan den enda man hittar på vanliga apotek — är från varumärket Compeed.

Deras plåster innehåller coompehydrokolloid-075-partiklar, vilket enligt tillverkaren har förmågan att skapa en bakterieskyddad omgivning runt munsåret, främja läkning och förebygga spridning av munsår i ansiktet.

Plåstret bekämpar inte själva herpesviruset. Men det behandlar munsårsutbrottet och håller huden mjuk och återfuktad för att förebygga blödande sprickor.

Fördelar med behandlingen

Försvinner inte lika lätt

Plåster är ett smidigare alternativ till munsårssalva eftersom du lättare kan sova, äta och dricka utan att råka slicka bort kräm från läpparna.

Minskad smittorisk

Om munsårsplåstret täcker munsåren ordentligt, minskar det risken för att du sprider vidare blåsorna till andra kroppsdelar eller smittar andra personer. Dock finns risken fortfarande kvar. Herpesviruset finns i din saliv, och därför ska du även med plåster undvika att kyssas eller dela dricksglas med andra personer.

Diskret behandling av munsåren

Visste du att man kan sminka över plåstret för att göra det ännu mer diskret? Dessutom minskar plåster din rodnad, svullnad, sveda och klåda.

Skyddar såren och låter dem läka i fred

Munsåret skyddas från vind, smuts och vatten, vilket förebygger infektioner från bakterier eller att huden torkar ut, spricker och börjar blöda.

Hur snabbt läker munsår med hjälp av plåster?

I en studie publicerad i Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology kontrollerade man 179 personer som hade utbrott av munsår och använde munsårsplåster av märket Compeed. Mediantiden det tog för försökpersonernas munsår att läka var 7,57 dagar.

Så använder du munsårsplåster:

Du kan använda plåster mot munsår i alla stadier. Dock är det givetvis optimalt att inleda behandlingen så tidigt som möjligt när du upplever tecken på att ett utbrott är på väg.

  1. Tvätta alltid händerna innan du behandlar dina munsår — oavsett vilken behandling du använder. Det förhindrar att blåsorna blir nersmutsade.
  2. Fäst munsårsplåstret över blåsorna.
  3. Efter omkring 8 timmar kommer plåstret lossna, och då ska du sätta på ett nytt. Munsåren ska konstant vara täckta av plåster tills de är läkta, och därför kommer du behöva byta 3 gånger om dagen.
  4. Ta inte bort ett plåster för att du vill låta blåsorna andas. Det är kontraproduktivt och kan förlänga läkningstiden.

Du kan kombinera med andra behandlingar

En del personer upplever att man med fördel kan kombinera olika behandlingar. Till exempel kan du testa att använda munsårskräm under dagen, när du regelbundet kan applicera nya lager, för att därefter sätta på ett plåster under natten. Då försäkrar du dig om att munsåret får konstant behandling när du sover.

Läs mer om munsårssalvor »

Du kan prova att använda munsårsplåster konstant under dygnet, och för att på morgon och kväll använda ViruLite precis när du ska byta plåster.

ViruLite är en elektronisk munsårsbehandling. Den avger ett terapeutiskt ljus som stimulerar hudens egna immunförsvar runt mun och läppar. I kliniska studier har behandlingen läkt munsår upp till 93% snabbare än vanlig munsårskräm med 5% aciklovir.

Med ViruLite behandlar du två gånger om dagen genom att rikta apparaten mot munsåren under 4 minuter åt gången. Därför kan plåster och ViruLite vara en bra kombination, eftersom du både utnyttjar plåstrets skyddande och mjukgörande egenskaper, tillsammans med den kraftigt förkortade läkningstiden från ViruLite.

Läs mer om Virulite här »

Om författaren

Jon Mester – Webbredaktör

Jon hanterar koordinationen av innehållet, redigerar texter och skriver egna artiklar. Han hanterar även hela webbplatsen och sköter dess design, funktionalitet, sökmotoroptimering och dylikt.