munsår-min

Munsår – Den definitiva guiden om munherpes och dess symtom

Allt du behöver veta om munsår

Över 5 miljoner svenskar plågas av munsår. Medan vissa bara upplever några få och små utbrott, upplever andra en svår plåga som förstör självförtroendet under en hel vecka.

Är du en av många svenskar som frustreras av svidande munsår vid munnen?

Oroa dig inte. Snart kommer du ha kontroll över dina munsår för resten av livet. Här får du kunskapen du behöver för att bekämpa symptomen av munherpes. Du får även tips om produkter som har bäst dokumenterad effekt.

Munherpes: En fysisk och psykisk plåga

Vi förstår hur du känner dig. Munsår (labial herpes eller munherpes) är inte bara svidande blåsor och sår kring mun och läppar; ett ytligt munsår knäcker även självkänslan.

När du har en blemma som är svår att dölja, är det lätt att känna sig ful och obekväm. Vissa upplever det genant att möta människor överhuvudtaget.

Herpes kring könsdelarna (genital herpes eller könsherpes) är likaså en besvärande sjukdom både fysiskt och psykiskt. Något som man skäms för och helst inte alls vill tala om – trots att det är vanligare än vad man tror.

Vi hjälper dig att förstå, motarbeta och snabbläka båda varianterna på herpes.

Båda typerna av herpes är något som en stor del av befolkningen drabbas av, och många får återkommande besvär. Vi har samlat all kunskap vi kan hitta för att hjälpa dig som drabbats eller vill lära sig mer.

Vad är munsår?

Munsår är ett virus i kroppen som regelbundet utvecklas till små brännande blåsor på området runt munnen eller näsan.

De vätskefyllda blåsorna leder ofta till att huden runt blåsorna svullnar och blir röd. Blåsorna spricker efter 2-3 dagar och lämnar ett sår som självläker – utan bestående ärr. Tiden från ett munsårsutbrott tills det att såret har läkt och försvunnit varierar mellan några få dagar till två veckor.

Nästan var tredje svensk lider av symtom på munsår med utbrott minst 2 till 3 gånger per år.Sjukdomen orsakas av infektion med Herpes Simplex Virus 1 som kan spridas till andra delar av kroppen.

Om det smittas till könsorganen, förändras det till Herpes Simplex Virus 2 som är en sexuellt överförbar sjukdom med namnet Herpes Genitalis (Könsherpes).

Läs mer om munsår här eller få en grafisk översikt på denna sidan

Symptom av munsår

  • Du känner stickningar på läpparna som förändras till en brännande och kliande känsla
  • Det bildas små vätskefyllda blåsor runt läppen (eller någon annanstans). Blåsorna växer sig större och skapar mer smärta.
  • Man upplever ofta en upphöjd läpp och allmän sjukdomskänsla.
  • Symptom på munsår kännetecknas också av att blåsorna utvecklas tills de spricker. När de spruckit, har man ett öppet sår som läker inom några dagar.

Munherpes stannar kvar

När man blivit infekterad med HSV1 – munherpes – stannar det alltid kvar i kroppen. Men det finns effektiva sätt för att behandla munsår på och därmed slippa svidande, fula sår.

Munsår är en vanligt förekommande och utbredd sjukdom. Många lever med sjukdomen och upplever endast mycket små eller inga symptom. Även om många har munsår, är det enormt obehagligt att drabbas av det.

Det svider, kliar och lämnar ett otäckt sår runt munnen som de flesta människor tycker är genant att gå med på jobbet eller i skolan.

Läs mer om hur du kan ha smittats av munsår i denna artikel

Hur många är smittade av munsår?

Du kanske inte är medveten om det, men runt 90% av Sveriges befolkning är smittade av herpesvirus. Många med munsår försöker dölja såret när det är i utbrott. Det är givetvis inget fel i det och mycket förståeligt.

Men varför inte använda energin för att bekämpa viruset i stället för att dölja symptomen? Varför inte hitta lösningen till denna olägenhet?

Det förutsätter naturligtvis att man har tillräcklig kunskap om hur man ska gå tillväga. På denna sida får du en översikt över det som du kan göra när du har munsår. Inklusive hur man bekämpar munsår innan det sprider sig och blir ett fult sår. Och inte minst, vad du måste göra för att förebygga viruset och därmed undvika framtida munsår.

→ Läs mer om smittan här

Varför får man munsår?

Exakt vad som i varje enskilt fall sätter igång utvecklingen av munsår är svårt att säga.

Däremot vet man bestämt att munherpes lätt förs över från en person till en annan via munnen/saliven eller via direktkontakt med föremål som en smittbärare använt – till exempel dricksglas, sugrör, bestick, läppbalsam etc.

Det finns också ett antal faktorer som bidrar till att viruset aktiveras. Bra för dig att känna till och försöka undvika:

1. Psykisk eller fysisk stress

Stress är idag något av en folksjukdom, som skapar mängder av problem. Stress tär också på ditt immunförsvar och gör det lättare för viruset HSV-1 att vakna upp ur sin dvala.

2. Utmattning/Trötthet

Precis som stress och sjukdom kan utmattning/trötthet försvaga ditt immunförsvar och därmed öka risken för ett utbrott av munsår.

3. Kyla/Förkylning

Kyla, torr luft och kalla vintervindar torkar ut läpparna och gör dig extra mottaglig för munsår. Var alltså litet försiktig när du går ut i kylan och se till att hålla läpparna fuktiga.

4. Överdrivet solande

Att solens starka strålar kan skada din hud, det vet du förstås. Men kanske visste du inte att överdrivet solande också kan bidra till utvecklingen av munsår, så sola med förstånd.

5. Hormonförändringar

De hormonförändringar som sker i kvinnokroppen under menstruation gör kvinnor extra känsliga och mottagliga för virusangrepp.

6. Försvagat immunförsvar

Feber, förkylning och influensa bidrar till att försämra ditt immunförsvar och öppnar upp för utveckling av munsår.

Läs mer om olika saker som kan utlösa munsårsutbrott här »

munsår-steg

Mer om herpesvirus

Trots att nästan alla bär på herpesviruset, är det bara hos runt 10 % som viruset aktiveras och resulterar i ett fult och mycket smittsamt munsår.

Det tar 2 till 20 dagar innan symptomen visar sig, och du som blivit smittad med munherpes (HSV-1) kan inte vara nog försiktig.

Risken är stor att du smittar någon i din närhet, speciellt under perioden då själva såret utvecklas.

Och smittan överförs inte bara genom direkt fysisk beröring via munnen/saliven och direktkontakt med sårig hud – utan också via föremål som du varit i kontakt med – till exempel dricksglas, sugrör, läppbalsam etc.

Har du otur kan ditt munsår också spridas till andra delar av din kropp.

Genom att peta på såret kan du föra över smittan till ögonen och om ögat infekteras med herpes så bildas ett sår på hornhinnan.

Du får ont i ögat, det blir rött och tåras och du bör då kontakta ögonläkare.

Men inte bara det. HSV-1 är ett starkt virus och tänker du dig inte för kan du genom oralsex föra över smittan till underlivet hos din partner.

Viruset övergår helt enkelt till HSV-2 som ger upphov till könsherpes. Herpes kan också smitta åt andra hållet: genom oralsex med någon som bär på könsherpes kan munsår utvecklas.

Det otrevliga med viruset Herpes Simplex är att man kan smitta andra under perioder då man är symptomfri. Det är en lägre risk då – uppskattningsvis i 5% av symptomfria perioder – men rådet är: var försiktig med oralsex.

Smitta och barn

Nyfödda och spädbarn är inte lika motståndskraftiga som vuxna mot infektioner. Därför kan en herpesinfektion vara allvarlig. Drabbas du ofta av munsår, ska du vara väldigt försiktig i ditt umgänge med de riktigt små och förstås helt motstå frestelsen att pussa barnet.

Läs mer om barn och munsår »

Gravid med herpes

Om du är gravid och infekterad med herpes, är ditt barn i magen tyvärr i riskzonen för att smittas – både med munsår (HVS-1) och könsherpes (HVS-2).

Är du gravid och brukar ha munsår eller könsherpes? Läs mer här »

Undvik smitta

Var alltid extra noga med att tvätta händerna ordenligt eller använd handsprit efter kontakt med munsår.

Är du rädd om dem du tycker om ska du avstå helt från mun-mot-mun-kontakt tills såret är läkt – inget pussande och kyssande, inget oralsex under den tid munsåret utvecklas och heller inte under läkeprocessen. Vänta tills såret är helt läkt och huden torr igen utan sprickor!

  • Avstå från mun-mot-mun-beröring om du har munsår.
  • Se till att inte dela tandborste, bestick, dricksglas etc under munsårets utvecklingsfas.
  • Avstå helt från oralsex när du har munsår.

Så här utvecklas munsår

När herpesviruset triggas igång utvecklas munsåret stegvis och man kan under under utvecklingens olika faser känna hur det kliar, bränner, svider och ömmar; det kan också hända att du får feber . Man brukar räkna med 5 olika stadier under upp till cirka 12 dagar.

  1. Klåda och sveda brukar vara tidiga symtom på att ett munsår är på väg att utvecklas. Huden börjar kännas spänd och öm, svullen och röd.
  1. Smärtan kring området ökar samtidigt som grupper av små utslag bildas. Under ett par dygn utvecklas knottorna till små vätskefyllda blåsor och munsåret börjar synas.
  1. Efter 4 dagar kan det göra riktigt ont när nu blåsorna spricker och lämnar kvar ett kraterliknande öppet sår; det inflammerade området kan omges av en ring.
  1. Såret börjar torka ut och en sårskorpa bildas. Allteftersom den drar ihop sig kan man känna både klåda och sveda.
  1. Läkeprocessen är inne i slutskedet och sårskorpan faller successivt av. Huden kan kännas torr, litet svullen och röd.

Herpes på näsan, hakan eller kinden

Herpesinfektion i ansiktet visar sig oftast kring munnen men det händer att såret också utvecklas på eller i näsan, nere på hakan eller på kinden. Utvecklingen av såret är lika smärtsam och irriterande som vid munherpes men förloppet är något snabbare. Oftast räcker det att smörja på vaselin eller Eight Hour Cream på det utsatta området. Läs mer om herpes på näsan, hakan eller kinden här.

Smittar munsår när det är en skorpa?

Herpesviruset som orsakar munsår smittar genom kroppsvätskor. Det innebär att det kan spridas vidare vid kontakt med saliv, blod eller var. Alltså kan munsår smitta även när det bildats en skorpa — t.ex. om du kysser din partner.

Om författaren

Jon Mester – Webbredaktör

Jon hanterar koordinationen av innehållet, redigerar texter och skriver egna artiklar. Han hanterar även hela webbplatsen och sköter dess design, funktionalitet, sökmotoroptimering och dylikt.