könsherpes herpes genitalis i underlivet -min

Herpes Genitalis – plågsam och skamfylld könsherpes

Lär dig allt du behöver veta om herpes genitalis

Könsherpes (Herpes Genitalis) leder till vätskefyllda blåsor som övergår i smärtsamma sår omkring könsorganen, på rumpan, låren och kring ändtarmen.

Könssjukdomar – sjukdomar ”under bältet” – anses enligt många vara något skamligt. Man inte vill helst inte prata om dem, och könsherpes tillhör definitivt den kategorin. Men det gäller inte här, och hos oss hittar du all information du behöver veta om könsherpes.

Är det verkligen farligt? Hur undviker man att smitta andra? Kan man behandla det?

Infektionen orsakas av viruset HSV-2 (Herpes Simplex 2) och är inte farlig, men den smittar lätt andra.

Herpes Genitalis HSV-2

Könsherpes orsakas av ett elakt virus – HSV-2 – som aldrig lämnar din kropp när du väl blivit smittad.

herpes genitalis

Det är också lömskt – när det väl trängt in i dina nervbanor kan det lägga sig till ro och kanske aldrig göra något väsen av sig. Men det kan också aktiveras…

Och då bryter virusinfektionen i form av könsherpes ut. Många som bär på viruset får inga som helst besvär och vet därför inte ens om att de är smittade.

ViruLite Light Device SEK 1.295,-

Hygienisk och effektiv behandling med Virulite

Att behandla  herpes med ljusterapi (ViruLite) är något helt nytt i Sverige, men metoden används framgångsrikt i USA, Storbritannien och Danmark

✓ Nöjdhetsgaranti: Prova riskfritt i 180 dagar​!
✓ Kliniskt dokumenterad effekt mot herpesvirus
✓ Få fri och snabb frakt via länken ovan

Gå till produkt

Att du bär på viruset innebär alltså inte att du kommer att drabbas av könsherpes. Men risken för att infektionen ska bryta ut finns alltid där. Och har du en gång fått könsherpes är du ständigt i farozonen för återfall. Viruset finns för alltid kvar i kroppen och infektionen kan bryta ut igen – upp till fyra till fem gånger per år.

Infektionen slår ofta till hårdast första gången den bryter ut (primärinfektionen).

Under de efterkommande sjukdomstillfällena är förloppet lindrigare. Med tiden kan din kropp bygga upp sitt immunförsvar mot viruset – utbrotten sker då allt mera sällan och kan till och med helt upphöra.

Herpes Genitalis är en vanlig åkomma. I Sverige räknar man med att cirka 35% av den vuxna befolkningen bär på viruset och att infektionen utvecklas hos cirka 20% av dessa.

Fortsätt: Så behandlar du din könsherpes »

Fysiskt och psykiskt plågsamt, men inte farligt

Könsherpes är ingen farlig åkomma.

Trots det är de fysiska besvären svåra att stå ut med – det ömmar, det kliar, svider och sticker och såren som uppstår när blåsorna spricker gör ont och är synnerligen otäcka att leva med.

Men kom ihåg: När sjukdomstiden är över finns ingen anledning för dig att vara rädd för besvärande följdverkningar.

För många är den psykiska plågan värre att leva med. Sjukdomen skapar oro, trycker ner din självkänsla och gör det svårare för dig att vara intim med din partner.

Misstänker du att du fått herpes och aldrig tidigare haft sjukdomen, rekommenderar vi dig att tala med din läkare. Vi råder också till läkarkontakt i några andra mer sällsynta fall:

  1. Om du är gravid och har en aktiv herpesinfektion kan du i värsta fall överföra smittan till din baby i samband med förlossningen.
  2. Om du har herpes för första gången och plågas av mycket kraftig huvudvärk i kombination med stel nacke, så kan det tyda på en hjärnhinneretning. Det är ovanligt, men det kan hända.
  3. Har du fått könsherpes kan du vara mer mottaglig även för en HIV-infektion. Misstänker du att du dragit på dig en herpesinfektion efter genital eller oral sex, råder vi dig att kontakta din vårdcentral/husläkare.

genital herpes könsherpes

>>> Fortsätt: Läs om hur ViruLite kan behandla herpes 

En mycket smittsam virusinfektion

Könsherpes smittar vanligtvis till en person via nära fysisk kontakt, men framför allt vid oskyddad sex – vaginal, oral eller anal – särskilt om den som bär på smittan också är genomlider ett utbrott just då.

Men – och detta är ett av problemen med HVS-2 – i 5% av fallen smittar virusbäraren trots att det inte finns några som helst tecken på infektion.

Sannolikheten för att den som redan har utvecklad könsherpes smittar sin sexpartner är som störst då de vätskefyllda blåsorna uppstår, när de spricker och bildar öppna sår.

Har du smittats kommer du troligen att märka av symptomen inom en vecka.

Ett gott råd:

Är du infekterad och sexuellt aktiv, använd kondom för att skona din partner! Har du inte själv någon infektion använd ändå kondom under samlag för att reducerar risken att själv smittas av en partner som möjligen är smittobärare.

admin-ajaxHSV-2 och HSV-1 – Smittorisk

Kusinen till HSV-2 är det likartade viruset HSV-1, som ger upphov till motsvarande infektioner kring munnen och läpparna samt mera sällan även kring näsan, på kinden eller hakan. Till vardags kallas HSV-1 även för munsår.

Det tråkiga med båda dessa virus är att de också smittar korsvis.

Det vill säga:

HSV-1 kan ge infektioner i underlivet och HSV-2 kan i sin tur orsaka munsårsinfektion.

Den som har ett munsår kan via munsex eller genom att peta på såret med fingrarna överföra smittan till underlivet. Den som har öppna sår i underlivet – slidan, penis, ändtarmsöppningen, låren eller rumpan – kan också genom att peta på sina sår föra över smittan till andra delar av kroppen, till munnen eller ögonen.

Idag är det allt vanligare – speciellt bland unga personer – att munsår (av HSV-1) sprider sig och ger upphov till herpes i underlivet. Skillnaderna mellan HSV-1 och HSV-2 har suddats ut en del.

Rädslan för att könsherpes smittar genom toalettsitsar eller handdukar är dock helt obefogad; om viruset lämnar kroppen så dör det snabbt ut.

Hur vet du om du har en virusinfektion?

Symptomen på att du smittats av könsherpes visar sig kanske aldrig.

Men skulle viruset triggas igång, kommer du inte undgå att känna av den begynnande infektionen. Den kan bryta ut om några dagar men som också kan dröja i månader – till och med år – efter själva smittotillfället.

Vanliga symptom är rodnad hud och svullnad, klåda, sveda och en molande, stickande känsla. Snart syns utslag som utvecklas till små vätskefyllda blåsor. De spricker så småningom och kvar blir öppna, mycket ömma och fula sår.

Utan behandling är man symptomfri efter 2-4 veckor.

Under sjukdomsperioden kan du känna dig förkyld och febrig, ha huvudvärk, ont när du urinerar och rent allmänt känna dig trött. Svullna lymfkörtlar i ljumskarna kan också vara ett tecken på att könsherpes är på väg att bryta ut.

Men observera arr symptomen kan förväxlas med utbrott av annan bakteriell infektion, så för säkerhets skull ska du ta kontakt med din vårdcentral/husläkare.

Vad aktiverar utbrott av könsherpes?

Ett försvagat immunförsvar bidrar till att väcka herpesviruset som slumrar någonstans i dina nervbanor, och kan därmed sätta igång utvecklingen av könsherpes. Och att immunförsvaret är svagt kan bero på många olika faktorer:

  • Utmattning, fysisk eller psykisk
  • Stress, fysisk eller psykisk
  • Sjukdom
  • Menstruation
  • Sexuell aktivitet
  • Operation
  • Traumatisk upplevelse

Undvik att smittas med könsherpes! Här något att tänka på:

  • Låt bli att kyssas eller pussas när du själv eller din partner har munsår.
  • Använd alltid kondom.
  • Har din partner sår nedanför midjan – på eller omkring penis eller slida, avstå från sex tills såren är helt läkta.
  • Tvätta alltid händerna ordentligt när du varit i kontakt med det infekterade området.
  • Kolla med din tänkta sexpartner, även om det känns genant att ställa frågan: har hen någonsin smittats sexuellt?
  • Försök få veta något om din partners bakgrund när det gäller sexuella förbindelser. En mångfald olika partners ökar risken för smittan.
  • Var litet sträng mot dig själv – ligg inte med hur många som helst! Ju färre, desto mindre risk för smitta.
  • Vid minsta oro för att du själv eller din partner har könsherpes, se till att ni testas.
  • Försök undvika alla former av sex när du är berusad och omdömet klickar.

Läs här om herpes och smittorisken »

Herpes Genitalis – Frågor & svar

Fråga: Finns det något test som visar om jag har könsherpes eller ej?

Svar: Ja, blodprov som innehåller antikroppar mot HSV-2 tyder på att du har könsherpes. Antikroppar mot HSV-1 betyder att du har mun- eller könsherpes. Ett annat sätt är att ta prov på det infekterade stället och få det undersökt på laboratorium.

Fråga: Hur kan jag undvika att få könsherpes?

Svar: Det enda riktigt säkra sättet är att avstå från vanligt samlag, oral eller anal sex – eller att ha sex bara med någon som inte har herpes. Kondom ger alltid skydd så länge den helt täcker det infekterade området.

Fråga: Hur farligt är det med könsherpes?

Svar: Sjukdomen är ofarlig och ger inga följdverkningar. Men har du herpessår kan du vara mer mottaglig för HIV-virus. Gravida kvinnor kan smitta sin baby och risken ökar mot slutet av graviditeten.

Fråga: Finns det något botemedel mot herpes?

Svar: Nej, idag finns inget som botar. Och viruset stannar för alltid kvar i kroppen, så det får du leva med. Antiviral medicin kan bromsa utbredningen av infektionen och förkorta sjukdomstiden .

Fråga: Törs jag berätta för min partner att jag har genital herpes?

Svar: Du måste säga som det är. Av ren omtänksamhet om en sexpartner bör du förklara risken med att ha sex så länge du är infekterad. Kanske är det rent av din partner som smittat dig och i så fall bör få veta.

Bestäm tillsammans hur ni ska förhålla er under sjukdomstiden: minska risken genom att använda kondom under sex eller – allra säkrast är att avstå innan du är helt symptomfri. Din partner uppskattar säkert ärlighet i en riskfylld situation som denna.

Fråga: Kan min partner ha fått herpes genom toalettsits eller från badkar?

Svar: Nej, det är inte möjligt eftersom viruset dör utanför kroppen. Lever ni i en parrelation behöver du heller inte misstänka otrohet – viruset triggas igång av helt andra skäl: försvagat immunförsvar på grund av exempelvis fysisk eller psykisk stress.

Symptomen

Könsherpes på penis

Virusinfektionen kan dyka upp på vilken del som helst av penis. De små svidande blåsorna kan upptäckas på ollonet, på själva penisen, på förhuden eller kring urinvägsöppningen.

När blåsorna spricker går de över i sår – hela sjukdomsförloppet kan första gången ta 4-6 veckor. Senare infektioner är som regel mindre plågsamma och symptomen försvinner snabbare – redan inom 1-2 veckor – utan att lämna några ärr.

Könsherpes i och kring slidan

Hos kvinnor kan den plågsamma infektionen bryta ut praktiskt taget överallt kring slidan: slidöppningen, livmoderhalsen, urinröret, blygdläpparna, perineum (mellangården), skinkorna och låren.

Det vanligaste är att blåsor bildas i slidöppningen, men ibland kan en förstagångssmitta resultera i endast inflammerad livmoderhals med irriterad slida och flytningar.

I samband med infektionen får många kvinnor besvär med att gå, sitta och kissa.

Herpesutbrottet kan på bara några timmar flytta sig från ett ställe till ett annat. Se därför till att behandla infektionen så tidigt som möjligt för att bromsa förloppet. Och ta gärna något smärtstillande för att dämpa de värsta plågorna. Får du väldigt ont när du ska tömma blåsan, försök att badda såret med ljummet vatten allt medan du kissar.

Herpes Genitalis i anus

Herpes smittar lätt genom direkt sexuell kontakt och kan dyka upp på de mest oväntade ställen. Vid analsex förs smittan vanligen över till området kring ändtarmen – till anus och perineum. Symptomen är desamma som på övriga ställen nedom midjan och smärtan lika intensiv.

Har du eller din partner en aktiv infektion, använd kondom – även då ni har analsex.

Herpes Genitalis på rumpan

Det är inte helt ovanligt att virusinfektionen bryter ut på rumpan hos kvinnor eller homosexuella män. Många tror att det beror på att man ligger sked med en penisinfekterad partner. Återkommande infektioner på rumpan sker inte lika frekvent som på könsorgan eller läppar.

Fortsätt: Så behandlar du din könsherpes »

Om författaren

Jon Mester – Webbredaktör

Jon hanterar koordinationen av innehållet, redigerar texter och skriver egna artiklar. Han hanterar även hela webbplatsen och sköter dess design, funktionalitet, sökmotoroptimering och dylikt.