aciklovir-mot-munsår-könsherpes

Aciklovir – piller mot munsår och herpes

”Vad är aciklovir och varför tar man det?”

Aciklovir är ett antiviralt läkemedel som används för att behandla virusinfektioner.

aciklovir-mot-munsår-könsherpes

Det verkar genom att sakta ner tillväxten och spridningen av herpesviruset i kroppen. Det kan inte att bota herpes, men det kan minska symptomen på infektionen.

Aciklovir används som tabletter eller vätska för att behandla infektioner orsakade av herpesvirus, som herpes genitalis, munherpes, munsår, bältros och vattkoppor.

 

Behandling med aciklovir-tabletter bör startas så snart som möjligt efter det första tecknet på symptom, som t ex stickningar, brännskador eller blåsor.

Herpesinfektioner är smittsamma och du kan infektera andra människor även om du behandlas med aciklovir. Undvik att smittade områden kommer i kontakt med andra människor, särskilt om du har munherpes. Undvik att röra ett infekterat område och sedan röra ögonen. Tvätta händerna ofta för att förhindra att smittan överförs till andra.

Innan du tar aciklovir

Du ska inte ta detta dessa piller om du är allergisk mot aciklovir eller valaciklovir. Du ska heller inte ta aciklovir-tabletter om du är allergisk mot mjölkproteiner.

Om du har en njursjukdom, ett svagt immunförsvar bör du tala med din läkare innan du börjar ta aciklovir.

Herpes kan överföras till din bebis under förlossningen om du har en genital skada när barnet föds. Om du har herpes genitalis är det väldigt viktigt att förhindra herpesutbrott under graviditeten. Ta dina tabletter enligt instruktioner för att bäst kontrollera din infektion.

Aciklovir passerar genom bröstmjölk och kan skada ett ammande barn. Ta inte dessa piller utan att berätta för din läkare om du ammar en bebis. Ge inte acyclovir-tabletter till ett ungt barn då kvävning kan uppstå.

Tänk på detta om du tar aciklovir-piller

1. Ta inte aciklovir i större eller mindre mängder än vad som föreskrivs eller längre än rekommenderat.

2. Behandlingen med aciklovir bör startas så snart som möjligt efter de märkbara symptomen såsom stickningar, brännskador eller blåsor.

3. Om du tar aciklovir-tabletter bör dessa förvaras i paketet tills du tar dem. Använd ett torrt finger för att ta ut tabletten.

4. Tugga inte och svälj inte tabletten, utan placera den i munnen, på samma sida som ditt munsår. Håll tabletten på plats med stängd mun och undvik att trycka eller röra vid tabletten när den är på plats. Tabletten kommer då att lösas upp i din mun under dagen. Du kan äta och dricka normal när du tar aciklovir-tabletter.

5. Om tabletten inte sätter sig på den plats där du är infekterad av munherpes eller om du sväljer den under de första 6 timmarna i munnen, ska du då dricka ett glas vatten och ta ett nytt piller.

Dosen av aciklovir beror på din vikt (särskilt hos barn och ungdomar), och eventuella viktförändringar kan påverka dosen. Tala därför med din läkare om du går upp eller ner i vikt.  Drick mycket vatten medan du tar acyclovir för att njurarna ska fungera korrekt.

Tänk på att dina symptom kan förbättras innan infektionen är botad. Använd därför dina tabletter under hela den tid som läkaren rekommenderar. Områden som är infekterade av herpes ska hållas så rena och torra som möjligt. Lösa kläder rekommenderas för att motverka irritation som orsakas av herpes genitalis.

Förvara dina tabletter i rumstemperatur, borta från fukt och värme.

Om författaren

Jon Mester – Webbredaktör

Jon hanterar koordinationen av innehållet, redigerar texter och skriver egna artiklar. Han hanterar även hela webbplatsen och sköter dess design, funktionalitet, sökmotoroptimering och dylikt.