Lysin mot munsår och herpes

Varför kan l-lysin förebygga utbrott av munsår och könsherpes?

Lysin är en aminosyra som är väsentlig för alla människors hälsa.

Vi människor kan inte producera aminosyran lysin själv, och det är därför oerhört viktigt att vi får det genom kosten eller vitamintillskott.

Lysin används som läkemedel för att förebygga och bota munsår som orsakas av herpes.

De flesta människor bär på viruset herpes. Det är ett virus som inte försvinner, utan det stannar kvar i kroppen för resten av livet.

Större delen av tiden kommer herpesviruset vara latent – du kommer inte märka av några symptom – men då och då kommer viruset orsaka utbrott som vi kallar munsår.

Lysin är ett av de mest effektiva medicinska kosttillskotten för att förebygga och motverka just herpesattacker och munsår. Lysin kan antingen tas i form av tabletter/kapslar, eller appliceras direkt på huden. Det kan också tas för att förbättra ens fysiska prestanda och är därmed bra för fler ändamål än endast medicinska.

Liksom lysin är arginin är också en vanlig aminosyra som finns i proteinhaltiga produkter. Om din kropp utvecklar en för hög balans av arginin blir du mer mottaglig för munsår. Om du lider av tätt återkommande genombrott av munsår är det därför viktigt att få i dig en extra dos lysin för att förebygga herpes.

Lysin finns i många olika produkter

De mest vanliga är kyckling, kalkon, nötkött, mjölk, ost och de flesta grönsaker. Däremot innehåller nötter, bröd, choklad och andra korn- och bönprodukter mycket stora mängder arginin. Många produkter och färdigrätter innehåller också gelatin, som är fullt av arginin.

Det är svårt att kontrollera sitt intag av arginin eftersom det finns i så många produkter.

Eftersom det är lätt att få i sig en högre dos arginin än vad kroppen tål, kan det vara mycket svårt att bibehålla en positiv balans mellan lysin och arginin. Denna balans mellan lysin och arginin är nödvändig för att kroppen ska fungera som den ska och du ska må bra.

Av samma anledning är det bra att äta protein som kosttillskott som innehåller lysin.

Vilken dos lysin ska man ta per dag?

Lysin är ett vanligt kosttillskott för både förstärkning av immunsystemet och behandling och förebyggande av herpes och munsår. För bästa resultat måste man vara noggrann med hur stor dos lysin som intas. Det kan skilja sig mycket mellan den dos man tar före ett utbrott, under ett utbrott och efter.

Därför är det viktigt att fråga en läkare eller informera sig om hur stor dos lysin som ska ta under de olika perioderna, samt vilka andra kosttillskott som kan vara bra att ta med det.

Kan lysin behandla akut mot herpes?

Lysin kan förebygga herpes om din kropp har en positiv balans av lysin i förhållande till arginin. Lysin kan också vara effektivt vid ett munsår, men det är viktigt att tänka på att man inte ska ta en för stor dos lysin eftersom kroppen måste kunna absorbera det också. Om man får munsår medan man tar lysin kan detta innebära att man har tagit en för stor dos. Då bör man reglera sitt intag igen för att inte förstöra balansen mellan lysin och argin.

Här är några av fördelarna med lysin – förutom att förebygga och motverka munsår:

  • kan hjälpa till vid behandling av cancer
  • kan öka absorberingen av kalcium i kroppen
  • kan minska diabetesrelaterade problem
  • hjälper till att bibehålla en hälsosam tarm
  • kan behandla ångest och andra psykologiska tillstånd

Om författaren

Jon Mester – Webbredaktör

Jon hanterar koordinationen av innehållet, redigerar texter och skriver egna artiklar. Han hanterar även hela webbplatsen och sköter dess design, funktionalitet, sökmotoroptimering och dylikt.