blåsor på läpparna

Så läker du dina munsår snabbare – 6 tips för snabbare munsårsläkning

Så läker du dina munsår snabbare – 6 tips för snabbare munsårsläkning

Det värsta med munsår är att man går runt och nästan skäms över ett fult sår runt munnen, näsan eller hakan. Ett munsårsutbrott varar oftast i cirka 10 dagar – men med en snabb sårläkningsprocess kan man faktiskt minska antalet dagar du går runt med ett munsår i ansiktet.

Sårläkning är en naturlig mekanism hos oss människor och uppträder automatiskt, oberoende av sårets storlek. Ett munsår läker alltid utan att du behöver göra något själv. Under läkningsprocessen, när en sårskorpa har uppkommit, är infektionsrisken betydligt mindre. Du kommer inte heller irriteras lika mycket av klåda, irritation och brännande känslor, som man ofta upplever under de första dagarna av ett utbrott.

Men kanske den största irritationsfaktorn – utseendet – finns fortfarande kvar efter att utbrottet har lugnat ner sig och ”bara” själva såret kvarstår.

Snabb sårläkning av munsår

Därför är sårläkningsprocessen extremt viktig för alla som vill minimera tiden som de får gå runt med ett fult sår vid munnen. Det har utförts mycket forskning på sårläkning, det har skapats många hypoteser och mycket tvetydiga slutsatser om ämnet. Därför gör vi det enkelt och tydligt för gemene svensk med dessa 6 tips om hur man bäst får snabb sårläkning.

1. Rengör såret

Se till att rengöra såret ofta för att undvika spridning av viruset. Det förkortar läkningstiden väldigt kraftigt, och förhindrar att nya munsår uppstår på andra hudområden. Ett rent sår läker mycket snabbare.

Ett bra råd är att använda sårrengöring såsom isotonisk saltlösning eller klorhexidin innan såret tvättas. Vid tvättning använd en tvål med lågt pH. Skölj av tvålen omedelbart och se till att göra det noga så att alla tvålrester är borta.

plåster mot munsår-min

2. Använd Compeeds plåster för munsår

Munsår i sårskorpestadier blir torra och spricker lätt, vilket är därför Compeeds munsårsplåster är perfekta.  Plåster hjälper såret att återfuktas, vilket förebyggar sprickor i huden som börjar blöda. Compeed hjälper också till att hålla bakterier ute och skyddar mot väder och vind, andra faktorer som kan sakta ner sårläkningen.

3. Undvik att röka

Du bör undvika rökning om du vill att dina sår ska läka snabbare. Som rökare fösämras din sårläkningsförmåga, eftersom det tar längre tid för blodet att transportera tillräckligt med syre till såret — vilket är negativt för läkningen. Dessutom gör nikotin så att blodkärlen drar sig samman och minskar blodtillförseln till huden. Sålunda minskar transporten av syre och näringsämnen till kroppens yttre hudområden när du röker. Resultatet blir att såret läker långsammare.

4. Använd honung

Honung har antibaktierella egenskaper och det hjälper till att hålla såret rent. Honung minskar bakteriell tillväxt och bidrar till en främjad läkningsmiljö. Applicera honung på såret eller sätt det på ett plåster som appliceras på såret.

5. Akta dig för solen

Undvik solljus direkt på munsåret. Solstrålarna fördröjer sårläkningsprocessen, eftersom UV-strålningen irriterar och torkar ut huden vilket minskar aktiv sårläkning.

beautiful woman doing exercise isolated on white background

6. Motionera!

Motion är också extremt användbart för dig som vill uppleva bättre sårläkning. När du rör på kroppen ökar blodflödet och leder till att mer syre cirkulerar i kroppen, vilket är avgörande för läkningsprocessen. Det extra blodflödet ger dig även en ökning av antiinflammatoriska läkeämnen som hjälper till att producera ny ärrvävnad och därmed läka såret.

Det är några av de saker du kan göra för att snabbare bli av med dina munsår.

Utöver dem finns det även några behandlingsmetoder man ofta använder mot munsår. T.ex. kan du från början behandla dina munsår med ViruLite, för att läka munsåren upp till 93% snabbare än med vanlig munsårskräm.

Gå till produkt

Extratips: Ta hand om såret

Det bör emellertid också nämnas att såret också behöver vila. Sömn är en bidragande faktor för snabb sårläkning. Motion är som nämnt också en bra sak, men samtidigt bör du undvika kraftiga påfrestningar på det munsårsdrabbade hudområdet.

blåsor på läpparna

Redaktionen

pharmadoc.se

5 6
Rating 5,00 / 6
5 6

Läs mer här

Om författaren