slippa munsår förebygga

Förebygga & slippa munsår och herpesattacker i framtiden

Du kan själv göra en hel del för att slippa munsår och se till att herpesviruset som ligger latent i din kropp inte aktiveras. En avgörande faktor som spelar in i kampen mot munsår är ditt immunförsvar.

En enkel tumregel är att ju starkare ditt immunförsvar är, desto lägre är risken att du får ett utbrott. Fortsätt läs nu för att upptäcka några enkla tips om vad du kan göra:

slippa munsår förebygga

Råd 1: Rätt produkt

Det finns många olika produkter för behandling av munsår, men det finns inte många produkter som kan användas för att förebygga mot herpesvirus. 

Men nu har det kommit en ny produkt på den svenska marknaden – Virulite – som används för att behandla munsår genom ljusterapi. Ljusvågor i en särskild frekvens som naturligt får kroppen att läka herpesblåsorna snabbare.

Förutom den goda effekten vid behandling när munsåret brutit ut, har Virulite även visat sig ha en förmåga att förebygga munsår. 

Många användare av produkten kommer med feedback som att de alltmer sällan får infektioner när de använder ViruLites säkra laserbehandling. Virulite är vårt bästa råd för att förebygga och behandla.

Gå till produkt

Råd 2: Ät hälsosamt!

Se till att äta mycket livsmedel som förstärker ditt immunförsvar.

Först och främst: Det lägsta hängande äpplet på den här fronten, är att äta mat med mängder av C-vitamin. T.ex:

  • Apelsiner
  • Kiwi
  • Röd paprika
  • Broccoli, blomkål, brysselkål m.fl.
  • Mycket annat av frukt och grönt.

Andra vitaminer och mineraler som stärker immunförsvaret finns i spenat, nötter, solrosfrön, morötter, tomater, havregryn, grönt te och fullkornsbröd.

B- och D-vitaminer, motion och sömn bidrar också till ett bättre immunförsvar. Ett starkt immunförsvar hindrar uppkomsten av blåsor i munnen.

Råd 3: Reagera direkt!

För att slippa munsår måste du lära dig att agera snabbt.

Vid minsta misstanke eller så snart du känner att ett munsår är på gång, ska du smörja in läpparna med läppbalsam eller ta en tablett mot viruset.

Det är aldrig en bortkastad åtgärd! Du sparar mycket elände på att ”mota Olle i grind” – ta kål på viruset innan såret helt bryter ut. Har såret väl utvecklats tar det flera dagars behandling med creme, plåster eller tabletter.

Till och med Virulite, enligt oss den effektivaste behandlingen på marknaden, kräver någon dags behandling när blåsorna väl har brutit ut.

Råd 4: Vitamintillskott

Det här tål att upprepas:

Ett starkt immunförsvar är det bästa motmedlet.

Det bidrar till att viruset håller sig fortsatt lugnt och skonar dig därmed från munsår.

Ett sätt att stärka immunförsvaret är att komplettera din vanliga kost med något vitamintillskott. Du kanske inte kan ställa om hela din kost och livsstil på en gång, och då kan vitamintabletter vara ett bra hjälpmedel på vägen.

Med en dos vitaminpiller om dagen kan du gå från att ha munsår 1-2 gånger i månaden till endast 1-2 gånger om året!

Dessutom kan det vara en riktigt kostnadseffektiv investering, och en dagsdos av multivitamin kan ofta kosta under 1 krona om dagen! Vi har god erfarenhet av LongoVital, men det finns flera bra märken och andra typer av kosttillskott på Apoteket.

Mer på vitaminpiller

Råd 5: Vårda dina läppar

Snåla inte med läppbalsam utan använd det flitigt, speciellt när dina läppar känns torra.

Fuktiga och smidiga läppar är sundare och mer motståndskraftiga mot munsår. Tänk särskilt på läpparna vid extrem värme eller kyla, då läpparna lätt blir torra och skadade. Torra läppar medför sprickor, en riktigt bra grogrund för munsårsutveckling.

Flagor på läpparna, sår eller finnar kan utvecklas till munsår om du inte ser upp.

Råd 6: Se upp för solen

Det finns undersökningar som visar att – efter sjukdom och förkylning – är solen den främsta utlösaren av munsår.

Kommer du att utsätta dig för stark sol, så var försiktig och var noga med dina läppar.

Undvik så mycket som möjlig att vistas i stark sol. Med solbrända läppar är du definitivt i farozonen. Vill du trots allt njuta allt vad du orkar av solens starka strålar, se till att skydda dina läppar med ett kraftigt solstift – minst faktor 20, helst kraftigare än så.

 

Råd 7: Selen och Zink

Selen och zink är ämnen som bidrar till att stödja immunförsvaret.

Därutöver är båda till god hjälp vid sårläkning.

Selen finns i fisk och skaldjur, zink i frön, nötter och kärnor. Solrosfrön som innehåller både selen och zink är förstås bland det bästa att ta till.

Vid sjukdom behöver kroppen oftast större mängder av både selen och zink och ett kosttillskott är därför att rekommendera. Har du först drabbats av munsår är det särskilt viktigt med dessa ämnen för att hjälpa kroppen med snabbast möjliga sårläkning.

Mer på immunforsvaret 

Råd 8: Den farliga vintern

Långt fler drabbas av munsår under vintern och det är inte så konstigt. Vintertiden för också med sig andra sjukdomar som influensa, feber och förkylning, och en vanlig förkylning är ju i sig en av de främsta orsakerna till att munsår utvecklas.

Har du råkat ut för en sjukdom bör du vara extra försiktig. Använd läppbalsam flitigt och ät sunt. I vårt kyliga klimat måste du alltid se till att du vårdar dina läppar, speciellt när du vistas utomhus

Råd 9: Sömn

Det låter enkelt. Och det är precis vad det är.

Alltför litet sömn påverkar ditt immunförsvar negativt. Forskning visar att färre än 7 timmars sömn per natt ökar risken för munsår tre gånger. Själva bristen på sömn gör det svårare för immunförsvaret att bekämpa virus.

Försök alltså att sova gott natten igenom, med regelbundna sovtider. Den goda sömnen bidrar till ett starkt immunförsvar och minskar därmed risken för utbrott av munsår.

Läs mer här om vilka orsaker som kan sätta igång dina munsårsutbrott, och hur du stoppar dem »

Om författaren

Jon Mester – Webbredaktör

Jon hanterar koordinationen av innehållet, redigerar texter och skriver egna artiklar. Han hanterar även hela webbplatsen och sköter dess design, funktionalitet, sökmotoroptimering och dylikt.