munsår gravid

Munsår, herpes & gravid

Är du gravid, och ute efter de allra bästa råden och försiktighetsåtgärderna när det gäller graviditet och munsår eller herpes? Då ska du fortsätta läsa.

Den här artikeln kommer ta upp två huvudfrågor:

 1. Munsår på grund av att du är gravid
 2. Könsherpes (genital herpes) under förlossningen

När du har könsherpes, är det extremt viktigt att veta exakt vad du ska göra, och om barnet riskerar att smittas under förlossningen.

munsår gravid

Gravid med herpes

Om du är gravid och infekterad med könsherpes, är ditt barn i magen tyvärr i riskzonen för att smittas – både med munsår (HVS-1) och könsherpes (HVS-2).

Herpesviruset kan överföras vid förlossningen om du har otur. Risken är naturligtvis större om du vid samma tillfälle drabbas av ett herpesutbrott, men ditt barn kan även smittas om du inte har blåsor eller sår under förlossningen.

Dock händer det mycket sällan.gravid herpes munsår

Risken för att du smittar barnet är störst om du nyligen har smittats och det är första gången du får ett herpesutbrott. Då är viruset aktivt i din kropp medans det, om du haft herpes under en längre tid och för tillfället inte har några blåsor, senare ligger långt ner i nervbanorna.

Om du just smittats för första gången brukar man i normala fall rekommendera kejsarsnitt istället för naturlig födsel, eftersom en stor del av smittorisken då försvinner.

Du bör givetvis prata med din läkare eller barnmorska, och höra dig för vad de anser om just din situation.

Herpesvirus – både genital herpes och munsår – är något som du bör ta mycket allvarligt. Ett herpesutbrott hos ett nyfött barn kan vara väldigt allvarligt. Det kan vara livshotande för ditt barn om det inte får medicinsk behandling i tid.

anti-puffVilka produkter mot herpes och munsår ska man ta under graviditet?

När du är gravid kan du i princip behandla dina munsår och din könsherpes som i normala fall.

Du kan möjligen dra nytta av olika produkter såsom Virulite, Anti, Zoviduo, Vectavir och Compeeds munsårsplåster, eftersom de inte på något direkt sätt skadar fostret.

Dock är det viktigt att du rådfrågar din läkare innan användning, eftersom de har en bättre överblick över just dig och din graviditet.

Angående tabletter mot herpes finns det både läkare som inte rekommenderar det, medan andra säger att det inte gör någon skada, och vad som gäller är på grund av det oklart. Därför måste du rådfråga din läkare eller barnmorska.

Läs mer om vilka produkter du kan använda mot herpes.

munsår

Fler munsår på grund av graviditet?

Många gravida kvinnor upplever fler utbrott av munsår och herpesblåsor under graviditeten än normalt.

Det kan vara otroligt jobbigt och obekvämt, eftersom du säkerligen redan har det stressigt och befinner dig i en ansträngande fas i ditt liv.

Medan du är gravid är din kropps immunsystem mycket svagare än normalt. Det beror på att immunsystemet riktar en stor del av sin energi till att skydda barnet.

Så det finns en anledning till att du har nedsatt immunförsvar…

… det är för fostrets skull.

Det betyder emellertid att du som gravid är mer sårbar för sjukdomar och virus – det är lättare att få en förkylning eller influensa med ett försvagat immunförsvar – och detsamma gäller för munsår eller könsherpes.

Samtidigt upplever många gravida kvinnor mer stress än vanligt.

Det är ganska självklart, eftersom det finns så många saker du behöver tänka på, och så många saker du måste göra. Under stressiga perioder producerar din kropp större mängder stresshormon, och det kan försvaga ditt immunförsvar och därför göra dig mer mottaglig för munsårsutbrott.

Om du är gravid och vill undvika att drabbas av munsår eller herpes, bör du ta några förebyggande åtgärder:

Lysin mot herpesl-lysin-aminosyre-500-mg

En mycket effektiv metod för att förebygga herpesutbrott är att upprätthålla en positiv balans mellan aminosyrorna lysin och arginin.

Det låter väldigt tekniskt och vetenskapligt, men det handlar i grund och botten bara om ge din kropp rätt mängd lysin. Lysinet motverkar arginins negativa effekt på din kropp – och en av de effekterna är munsårsutbrott.

Det kan du göra genom att följa några kostråd där du försöker undvika höga nivåer av arginin. Mat med mycket arginin, och som du därför bör kontrollera ditt intag av, inkluderar:

 • Bröd och spannmålsprodukter
 • Jordnötter, valnötter och hasselnötter
 • Pumpa- och sesamfrön
 • Mörk choklad
 • Spirulina

Samtidigt som du försöker få i dig en extra stor mängd lysin. Lysin finns antingen i tablettform eller i dessa livsmedel:

 • Kyckling
 • Kalkon
 • Nötkött
 • Mjölk
 • Ost
 • De flesta grönsaker. 

Ibland kanske du inte vill behöva tänka så mycket på vad du äter. Då kan det vara skönt att ta kosttillskott av lysin för att vara på den säkra sidan, oavsett vad för slags mat du får i dig.

Vitamintillskott

När du är gravid kan du även stärka immunförsvaret med vitamintillskott. En produkt vi har testat och anser fungerar bra, är Longo Vital multivitamin. För väldigt många herpesdrabbade fungerar det extremt effektivt.

Virulitevirulite-gravid-munsår

Virulite är hittills det närmsta man kan uppnå ett botemedel mot munsår och herpes.

Det är en enkel maskin som behandlar dina munsår helt naturligt och fritt från kemikalier. Istället använder den sig av terapeutiskt ljus. I de flesta fall är behandlingen så effektiv att man helt undviker ett fullt utvecklat utbrott av herpesblåsor.

Läs mer om Virulite och dess effekt mot herpes och munsår här.