manukahonung munsår

Manukahonung mot munsår – Hur använder man det? Fungerar det verkligen?

Denna artikel kan innehålla reklamationslänkar. Läs mer här.

Manukahonung mot munsår – Hur använder man det? Fungerar det verkligen?

blåsor i munnen

Munsår kan vara en extremt jobbig plåga. Du genomlider inte bara en period med smärtfulla, svidande blåsor. Även självkänslan får sig en smäll. När man har sår och blåsor i ansiktet är de svåra att dölja, och man känner sig lätt ful och ofräsch.

Munsår orsakas av herpesviruset och utvecklas regelbundet till små svidande blåsor vid området runt munnen eller näsan. De vätskefyllda blåsorna leder till att huden svullnar och rodnar. Blåsorna spricker efter 2-3 dagar och lämnar ett sår som läker av sig själv. De flesta slipper ärr.

Tiden från ett munsårsutbrott tills det att såret har läkt och försvunnit varierar mellan några få dagar till två veckor.

Trots att väldigt få pratar om det, är munsår något som en stor del av befolkningen drabbas av — och många har återkommande besvär.

Vill du veta mer om munsår? Läs här för mer information om munherpes och vad det beror på.

Hur behandlar folk munsår?

Många som drabbas av munsår använder sig av en mängd olika behandlingar från apotekshyllan. Till exempel munsårskräm eller plåster. Men ibland vill man kanske använda sig av alternativa behandlingar som är mer naturliga.

Andra har även läst: ”Så behandlar du munsår”

I den här artikeln kommer vi ta upp hur man kan använda manukahonung för att läka munsår. Vad är är honung från manuka? Vad är dess fördelar, och kan det verkligen hjälpa dig för att läka munsåren snabbare?

manukahonung munsårHonung mot munsår

När du tänker på honung, får du antagligen upp en mental bild av honung som säljs på burk för att baka, ha i te eller laga mat med. Den sortens honung har också positiva, antibakteriella egenskaper som hjälper med sårläkning.

Sedan tusentals år tillbaka har olika kulturer använt honung för att behandla en mängd olika hälsoproblem. I modern tid har flera studier genomförts på honung och resultaten pekar faktiskt på att det kan hjälpa till att läka munsår och minska obehaget.

Honung skyddar mot den skada som bakterier kan orsaka på huden, och innehåller den antibakteriella komponenten väteperoxid. Men all honung är inte densamma, och det finns vissa varianter som har ännu kraftfullare effekt och fördelar.

Fördelen med manuka

Den bästa typen av honung kallas för manukahonung. Den utvinns i Nya Zeeland och kommer den från nektarn av Manukaträdets blommor.  Den är väldigt speciell jämfört med andra honungssorter.

Manukahonung innehåller höga nivåer av det speciella ämnet methylglyoxal som bekämpar och dödar bakterier. Ju högre innehåll av methylglyoxal, desto kraftfullare är honungen mot bakterier. 

Utöver methylglyoxal finns det även glukos, fruktos och flavanoider i honung. Tre andra ämnen som kan bekämpa och döda svamp, bakterier och virus.

Förvänta dig inte att du kan stryka på lite manukahonung och se munsåret försvinna i realtid. Men du kan dock vänta dig att smärtan, rodnaden och obehaget minskar betydligt, samtidigt som läkningstiden förkortas.

Manuka honey. Full color super food hand drawn sketch vector illustration.

Så använder du manukahonung för munsårbehandling

Det finns en mängd olika sätt folk använder honungen på sina munsår. Det vanligaste är att helt enkelt stryka manukahonung över munsåret några gånger om dagen. I vilket stadie ditt munsår befinner sig i är oväsentligt. Honungen ger effekt oavsett.

Vissa munsårsdrabbade har rapporterat att de lyckats förhindra munsårsutbrott med manukahonung. De applicerade honungen på hudområdet där de kände stickningar och rodnad — två vanliga tecken på att ett utbrott är på gång.

När de gjorde det stoppades munsåren från att slå ut.

Tips och råd:

  • Du kan applicera honungen på dina munsår 3-4 gånger om dagen. Använd bara ditt finger eller en bomullspinne för att stryka på. Givetvis bör du alltid tvätta händerna innan och efter att du vidrört munsåren.
  • Undvik att utsätta honungen för värme, då det förstör de flesta av honungens läkande egenskaper.
  • Använd ej på barn under 1 år.

Andra har även läst: ”10 naturliga huskurer mot munsår

Manukahonung mot sårskorpor från munsår?

Hur honungen kan skydda skorporna från att spricka och lindrar smärtan.

Som tidigare har nämnts fungerar manukahonung mot munsår i alla stadier. Det inberäknar även när blåsorna har spruckit och det bildats en sårskorpa. Om du haft munsår tidigare, vet du nog att skorporna kan vara riktigt obehagliga att gå runt med. När man öppnar munnen för att prata kan det göra ont och svida.

Genom att stryka på ett lager honung över skorpan, kan du göra det mycket lättare att gå igenom. Huden och själva skorpan blir djupt återfuktad, samtidigt som såren skyddas från smuts och bakterier.

Undvik att munsåren spricker!

En annan fördel när du använder honung mot munsår: Det kan förhindra att munsåren spricker och börjar blöda. Att huden spricker inträffar ofta eftersom huden lätt blir torr under ett munherpesutbrott.

Honungen stoppar det genom att hålla huden återfuktad, skydda den från vind, smuts och bakterier, samt genom att utrota bakterier som kan leva i såren.

Sidoeffekter av manukahonung

Att använda manukahonung kan leda till en del bieffekter:

  • Allergisk reaktion. Till exempel om man är känslig eller allergisk mot bin.
  • Om honungen förtärs kan man riskera förhöjt blodsocker.
  • Bör ej användas i kombination med blodförtunnande läkemedel om det tas oralt.

Välj endast kvalitativ honung

Manukahonung är så effektivt på grund av dess höga innehåll av nyttiga ämnen. Dock är det viktigt att du väljer ett kvalitativt märke som faktiskt är ren manukahonung och innehåller en acceptabel nivå av alla ämnen.

Därför finns UMF. UMF står för Unique Manuka Factor och är ett slags betygssystem för att avgöra hur hög kvalité och renhet manukahonung har. Om du hittar UMF på en viss tillverkare av honungen, vet du även att det är en licensierad tillverkare i Nya Zeeland som uppfyller krav på tillverkningen och innehållet.

Poängskalan ser ut så här:

  • 0-4 Ej Märkbara Halter
  • 5-9 Låga Halter
  • 10-15 Användbara Halter
  • 16+ Superior Kvalité Höga Halter

Ju bättre honung du vill ha, och bättre effekt mot munsår, bör du leta efter de tillverkare med högre poäng. De är lite dyrare, men då får du garanterat det bästa du kan hitta. Genom att leta efter UMF undviker du också att lägga pengarna på möjliga förfalskningar och fusk. Många fuskar nämligen med manukahonung genom att tillföra vanlig sirap och använda honung från liknande växter.

manukahonung munsår

Redaktionen

pharmadoc.se

Läs mer här

Om författaren