tandkräm mot munsår

Tandkräm mot munsår: Huskur eller felaktig myt?

Tandkräm mot munsår: Huskur eller felaktig myt?

Att känna pirrandet från ett munsår som växer kan vara det jobbigaste som finns. Man vet vad som är på väg, och det finns väldigt lite man kan göra för att faktiskt stoppa det. De stora klasarna av vätskande blåsor kan vara både smärtsamma och pinsamma.

Därför brukar många testa nya metoder för att behandla munsåren när de väl växer fram igen. En av de vanligaste ”huskurerna” är att stryka på helt vanlig tandkräm på munsåren. Men fungerar det verkligen, eller kan det till och med göra utbrotten värre?

”Teorin” om varför tandkräm fungerar mot munsår

Munsår, eller munherpes som det också kallas, orsakas av viruset Herpes Simplex 1. Enligt de som förespråkar att man behandlar munsår med tandkräm, innehåller tandkräm en ingrediens som kan bekämpa viruset: Natriumdodecylsulfat.

Natriumdodecylsulfat påstås sakta ner tillväxten av herpesviruset, och enligt förespråkarna kan det helt stoppa utbrottet om tandkräm appliceras i ett tidigt skede.

Verkligheten: Den vetenskapliga faktan

Egentligen är det bara anektodiska bevis som pekar på att tandkräm kan vara en effektiv huskur. Trots att vissa enskilda privatpersoner hävdar att det fungerar, finns det inga kliniska studier som understöder påståendena. Och utöver det finns det även läkare som anser att natriumdodecylsulfat kan orsaka munsårsutbrott.

Tandkräm bidrar även till att torka ut munsåren. Det kan vid första anblick se ut som någonting bra, men faktum är att det kan leda till att huden spricker, börjar blöda och blir infekterad. Vilket kan kraftigt förlänga tiden du går runt med obekväma sår i ansiktet.

De effektiva behandlingarna mot munsår

Om du istället vill använda någonting som faktiskt fungerar mot munsår, och har en vetenskapligt dokumenterad effekt, finns det en mängd olika behandlingar du kan använda:

Virulite

virulite-ehudvård
Virulite är hittills det närmsta man kan uppnå en lösning på munsår och herpes. Det är en enkel maskin som behandlar dina munsår med ett terapeutiskt infrarött ljus. I de flesta fall är behandlingen så effektiv att man undviker ett synligt utbrott.

I kliniska studier har Virulite bevisats läka munsår upp till 93% snabbare än vanlig munsårskräm med aciclovir. Därför kan man lätt påstå att Virulite är en av de effektivaste behandlingarna mot munsår hittils.

Läs mer om Virulite här.

Munsårssalva

Det finns en stor mängd receptfria munsårssalvor tillgängliga i apotekshyllan. De flesta innehåller den aktiva ingrediensen aciclovir, som bekämpar själva herpesviruset och stoppar det från att förökas.

Läs mer om munsårssalvor. 

Munsårsplåster

Munsårsplåster är ett smidigare alternativ till salvor, eftersom det är mer diskret och inte behöver appliceras lika ofta under dagen. Plåster skyddar munsåren mot smuts och andra påfrestningar, samtidigt som det håller munsåret återfuktat.

Läs mer om munsårsplåster här.

 

tandkräm mot munsår

Redaktionen

pharmadoc.se

Läs mer här

Om författaren