munsår

20 läsarfrågor om munsår och herpes

Denna artikel kan innehålla reklamationslänkar. Läs mer här.

Vi har fått en del läsarfrågor om munsår och herpes, och bestämde oss därför för att besvara dem i den här artikeln – där alla kan ta nytta av informationen.

munsår-steg

1. Är munsår farliga?

Munsår i sig är inte farliga. Visst kan de vara obehagliga och irriterande, men överlag är de inte någon större fara mot din hälsa. Du behöver inte heller söka vård om du drabbas av munsår. Dock finns det sällsynta undantagsfall då du bör söka hjälp:

  • Munsår som sprider sig till andra delar av kroppen – t.ex. ögon eller fingrar. Om herpesviruset sprids till ögat kallas det herpeskeratit. Det kan ge långvariga och besvärliga problem, och då behöver du hjälp av en ögonläkare.
  • Bakterieinfektioner – möjliga symptom är röd hud omkring blåsorna och varbildning.

Läs mer om munsår och hur farliga de är.

2. Smittar munsår?

Munsår orsakas av ett herpesvirus, och sprids väldigt lätt vidare till andra personer.  Det smittar via fysisk kontakt. Undvik kyssar, oralsex och ”mun mot mun”-kontakt när du har ett utbrott av munsår.

Vissa säger att det endast smittar genom direktkontakt, men det smittar även via föremål.

Dricker du från samma glas/flaska, använder samma tandborste, samma handduk och liknande som en smittad person använder när munsåret är i utbrott, finns en risk att du själv smittas.

Den största smittorisken är dock när blåsorna spricker och det uppstår sår.

Läs mer om smittorisken med herpes.

3. Är munsår och herpes samma sak?

Ja. Munsår orsakas av Herpes Simplex Virus 1, vilket även kallas munherpes. Förväxla inte det med könsherpes, vilket orsakas av Herpes Simplex 2.

Dock kan Herpes Simplex 1 (munherpes) förändras till Herpes Simplex 2 (könsherpes) om det sprids till könsorganen.

 

4. När slutar munsår smitta?

Ett vanligt missförstånd i Sverige, är att man inte kan smitta vidare munherpes när man inte längre har munsår.

Det är felaktigt.

Risken för att smitta vidare munherpes är störst när man har vätskande blåsor. Dock kan du alltid smitta din partner eller andra personer med munherpes, även när du inte har några symptom överhuvudtaget.

Viruset finns alltid där.

Var därför försiktig med att dela bestick, rakhyvlar, handdukar tillsammans med andra personer. Till och med när du känner dig helt frisk.

Läs mer om munsår och hur det smittar »

 

5. Kan jag kyssas om jag använder munsårsplåster?

Om du drabbas av ett utbrott och använder munsårsplåster – t.ex. Compeed – smittar det fortfarande vid kyssar, beröring och andra situationer där munsår i normala fall skulle smitta.

Munsårsplåster från Compeed hjälper till genom att skydda såret. Det sänker smittorisken något, eftersom viruset från blåsorna har svårt att lämna hudområdet och smitta andra.

Du kan däremot inte kyssa din partner och vara 100% säker på att du inte infekterar honom eller henne, eftersom viruset kan finnas i till exempel din saliv. Ett plåster minskar alltså smittorisken men är inte en garanterad säkerhet mot infektion.

Undvik därför att kyssas under ett munsårsutbrott. Även om du har täckt såren med ett plåster.

 

6. Varför har jag munsår i näsan?

Om du har munherpes, kan du ibland få herpesblåsor i själva näsan. Det är inte farlig, men kan vara besvärligt, obekvämt och jobbigare än ett vanligt munsår runt läpparna.

En orsak kan vara att du varit förkyld och snutit dig väldigt mycket. Under vintermånaderna kan den torra luften torka ut slemhinnorna i näsan, och göra dem mer mottagliga för herpesinfektioner.

Utifall att du drabbas av herpesblåsor i näsan, kan du behandla det såsom du skulle göra med ett vanligt munsår. T.ex. med Aciclovir. Det är givetvis ett lite besvärligare område att nå och därför kan du prova att applicera krämen med en Topz.

 

7. Kan man ha munsår inne i munnen?

Man kan ha munsår (orsakade av Herpes Simplex) inuti munnen, men förväxla inte munsår med höst- eller afteblåsor som är betydligt vanligare när det handlar om blåsor på insidan av munnen.

Läs om symptomen på munherpes för att se om du verkligen har munsår.

 

8. Varför kommer munsåren tillbaka?

Det beror på att dina munsår orsakas av munherpes (Herpes Simplex 1), ett virus som aldrig kommer lämna din kropp när du väl smittats av det.

Lyckligtvis håller ditt immunförsvar viruset under kontroll en stor del av tiden. Dock kan ditt herpesvirus ta chansen när immunförsvaret är försvagat. Till exempel när du är förkyld, stressad och utmattad eller äter näringsfattig mat.

Läs mer om vad som sätter igång dina munsårsutbrott »

 

9. Hur lång tid tar det för munsår att läka?

Det varierar från fall till fall. Från den första, stickande känslan på läpparna, tar det i normala fall mellan 7 till 10 dagar tills munsåret är helt läkt. För vissa tar det upp till två veckor.

Om du behandlar munsåret tidigt, kan du förkorta läkningstiden betydligt.

De första 10-12 timmarna när symtomen visar sig är de viktigaste. Var snabb med att behandla hudområdet så fort du känner värme, stickningar eller obehag på – helst under samma dag.

Läs mer om munsårets olika stadier.

virulite-cold-sore-machine-electronic-treatment

10. Vilken behandling tar bort munsår

snabbast?

Vi rekommenderar den nya behandlingen Virulite, en elektronisk apparat som i kliniska studier visat upp till dubbelt så bra resultat som äldre behandlingar. T.ex. krämer och plåster.

Påbörjar du behandlingen med ViruLite redan vid den första stickande känslan i läpparna utvecklas ofta inget synligt munsår alls. 

Börjar du behandla först när blåsorna utvecklats kan läketiden förkortas med 4 dagar. ViruLite minskar också risken för upprepade utbrott av munherpes.

Läs mer om Virulite och hur apparaten fungerar »

 

11. Vilken mat orsakar munsår?

En kost baserad på skräpmat är dålig när man har munsår, eftersom den näringsfattiga maten leder till ett försvagat immunförsvar. Dock kan mat som är rik på aminosyran arginin vara ännu sämre för herpesdrabbade.

Om din kropp utvecklar en för hög balans av arginin blir du mer mottaglig för munsår. Om du samtidigt lider av tätt återkommande genombrott av munsår är det därför viktigt att minimera intaget av arginin.

Arginin är en aminosyra som vi människor måste få i oss för att överleva, och därför är det omöjligt att helt utesluta mat som innehåller det. Det är också svårt att kontrollera eftersom det finns i så många produkter.

Mat som är rik på arginin:

1. Nötter

Nötter är det sämsta du kan äta när du undviker arginin. Visst är de nyttiga och rika på proteiner, fibrer och mineraler, men samtidigt är de en riklig källa av aminosyran.

Undvik i synnerhet jordnötter, valnötter och hasselnötter. Det inberäknar även olika nötsmör och krämer.

2. Frön

Ännu en nyttig livsmedelsgrupp som är rik på arginin. Du bör undvika pumpa- och sesamfrön.

3. Choklad

Choklad är en riklig källa till arginin, och även om vi ofta får höra att mörkare choklad är nyttigare för oss, har den också en tendens till att innehålla mer arginin. Undvik därför choklad i högsta möjliga mån, särskilt den mörkare typen med högre kakaoinnehåll.

4. Spirulina

Detta hälsosamma, gröna pulver är inte så optimalt för dig som lider av munsår. Den blå-gröna algen tillsätts ofta i smoothies och proteindrinkar för extra näring, men den innhåller även extra mycket arginin.

5. Havregryn

Trots att havregrynsgröt är en del av den perfekta frukosten, kanske du bör äta det mindre ofta. Särskilt om du känner ett munsårsutbrott på ingång. Havre är ett livsmedel relativt rikt på arginin.

6. Vete

Ännu en stapelvara i skafferiet, men även vete innehåller mängder av arginin. Det kan vara svårt att undvika, eftersom det finns i pasta, bröd och bakverk.

Testa att välja glutenfria alternativ när du kan, eftersom dessa ska vara fria från vete.

Du motverka den negativa effekten av arginin något genom att

l-lysin-aminosyre-500-mg

ta lysin. Lysin är en annan aminosyra som – i munsårssammanhang – är arginins motsats.

Lysin är ett av de mest effektiva medicinska kosttillskotten för att förebygga och motverka just herpesattacker och munsår. Lysin kan antingen tas i form av tabletter/kapslar, eller appliceras direkt på huden. Det kan också tas för att förbättra ens fysiska prestanda och är därmed bra för fler ändamål än endast medicinska.

Läs mer om hur du kan förebygga munsårsattacker.

12. Var kan man få munsår?

Munsår är – som namnet antyder – vanligast runt munnen. De kan spridas till andra delar av ansiktet, kinderna, näsan och till och med ögat. Om det uppstår vid eller i ögat bör du uppsöka vården, eftersom det kan leda till komplikationer.

Det händer även att man får herpesblåsor på fingrarna.

För att undvika att du får munsår på fler ställen än du redan har, är det viktigt att du inte pillar på blåsorna. Då kan kroppsvätska hamna på dina fingrar, och därefter spridas vidare till t.ex. ögonen vilket kan leda till munsår även där.

 

13. Kan man botas från munsår?

Nej, du kan inte bota munherpes helt och hållet. Viruset kommer finnas kvar för resten av ditt liv. Dock kan du behandla munsåren så fort du märker av symptom för att reducera smärtan och besvären så mycket som möjligt.

Med rätt behandling och livsstil kan du göra så att munsåren knappt är ett problem för dig.

En lösning för att göra din munherpes knappt märkbar är en modern behandling som kallas Virulite. Med en ny slags ljusterapi behandlar Virulite dina hudceller och förstärker immunförsvaret vid herpesdrabbade områden.

Om du är snabb med att behandla, kan Virulite till och med stoppa utbrott innan de bryter ut.

Säg farväl till munsår med Virulite »

 

14. Kan munsår orsaka feber?

Det är vanligt att man har feber i några dygn under första gången man får munsår. Efter det första utbrottet brukar den värsta febern avta.

 

15. Kan munsår blöda?

Munsår börjar ofta blöda när du pillar eller rivar på sårskorpan. Du bör undvika att röra vid munsåren helt och hållet – såvida du inte applicerar kräm eller dylikt. Konsekvenserna av onödig beröring kan vara:

  • Blödningar – vilket är problematiskt under arbets- eller skoltid.
  • Ytterligare infektioner och varande runt munsåret.
  • Risken för ärrbildning ökar.
  • Risken för att smitta personer i din närhet ökar betydligt, eftersom var, blod eller saliv kan hamna på dina fingrar och spridas vidare.
  • Blåsorna kan spridas till andra områden på din kropp, t.ex. till fingrarna eller ögonen. Båda fallen kan vara mycket smärtsamma.

Om du pillar på munsåren tills de blöder, bör du helt enkelt sluta med det.

Munsår kan även börja blöda utan att du river i det. Då kan det bero på att området inte är tillräckligt återfuktat. Försök använda ett återfuktande läppbalsam för att förhindra att sårskorpan spricker upp.

16. Får man ärr av munsår?

Ärrbildning från munsår drabbar inte många. Dock förekommer det om läkningsprocessen inte har fått ske ostört. Till exempel om du råkar riva, pilla eller klia för mycket på såret.

Om du är ljushyad är det svårare för dig att se när ett ärr har bildats, eftersom ärr i normala fall nästan är vita. Men om du har mörkare hud kommer ett munsårsärr synas tydligare.

Några tips för att undvika ärrbildning:

  • Behandla munsåren så noggrant som möjligt. T.ex. kan du använda Virulite för att förbättra läkningen i cellerna och undvika att smutsa ner såret. Läs mer om behandling här.
  • Undvik att pilla, riva eller på något annat sätt störa och skada munsåren ytterligare.
  • Om du märker att ärrvävnad trots allt bildas efteråt, ska du undvika solen eller åtminstone skydda hudområdet med solkräm på minst +50 SPF. Det förhindrar att ärret blir ännu synligare än det redan är.

17. Kan munsår orsaka könsherpes?

Ja. Munherpes, HSV-1, är ett starkt virus och tänker du dig inte för kan du t.ex. genom oralsex föra över smittan till underlivet hos din partner. Eller kanske när du kliar på dina munsår för att sedan ta på ditt eget underliv.

Viruset övergår helt enkelt till HSV-2 som ger upphov till könsherpes. Herpes kan också smitta åt andra hållet: genom oralsex med någon som bär på könsherpes kan munsår utvecklas.

18. Är munsår farligt hos barn?

Munsår är mycket vanligt, även hos barn. Det är ofarligt och inget man behöver uppsöka vård för.

Infektionen går över av sig själv, och man ska behandla på samma sätt som man behandlar en vuxen. Barnet behöver inte sjukskrivas från skola eller dagis. Det som avgör är hur barnet mår.

19. Är munsår genetiska?

Nej, munsår orsakas av ett virus som man behöver infekteras av. Herpesviruset kan dock lätt smittas via kroppsvätskor från en infekterad mamma till sitt barn vid födseln.

20. Hur blir man av med munsår över natten?

Att bli av med ett fullt utvecklat munsår över natten är osannolikt. Däremot kan man ofta – om man är snabb – stoppa ett munsårsutbrott innan det är fullt utvecklat genom att behandla med ViruLite och helt undvika ett smärtsamt och fult munsår.

Om författaren

Jon Mester – Webbredaktör

Jon hanterar koordinationen av innehållet, redigerar texter och skriver egna artiklar. Han hanterar även hela webbplatsen och sköter dess design, funktionalitet, sökmotoroptimering och dylikt.