Svullna läppar, blåsor eller sår – flera möjligheter till behandling

Munsår är smärtsamma och irriterande. Och har man en gång fått dem är de svåra att bli av med. Här ger vi dig förslag på hur du på olika sätt både kan minska sårets storlek och förkorta läketiden. Utan behandling av munsår tar utvecklingen och läkeprocessen 12-14 dagar. Men det går att hejda utvecklingen och helt slippa ett fult och synligt sår. Munsår hos barn ska behandlas på samma sätt som munsår hos vuxna.

notera munsår

Stoppa utvecklingen av munsår på tidigt stadium

Munsår utvecklas viralt och växer om det inte behandlas. Och det är de första 10-12 timmarna när symtomen visar sig som är de viktigaste. Det gäller alltså att vara snabb. Påbörja behandlingen så snart du upplever minsta obehag kring läppen/munnen. Reagera direkt när du börja känna att området kring eller på läppen ömmar, svullnar eller rodnar. Ju förr du går till attack mot munherpes, desto större är chansen att du kan bromsa utvecklingen.

Något av detta kan vara början till munherpes, så var extra uppärksam på:

  • känsla av värme, utslag eller obehag på läppen
  • sprickor på läppen
  • torra läppar
  • solskador på läppen
  • svullnad kring läppen
  • finnar omkring läppen

Behandling av munsår med ljusterapi – mycket effektivt

Sedan 2014 kan man behandla munsår effektivt med hjälp av ultrarött ljus, som angriper virus och stärker kroppens eget immunförsvar. ViruLite, en kliniskt testad produkt (ungefär lika liten som en rakapparat) har med ljusterapi visat sig fungera väl vid behandling av munsår, både preventivt och när tydliga och svidande blåsor bildats. Påbörjar man behandlingen med ViruLite redan vid den första stickande känslan i läpparna utvecklas i regel inget synligt munsår alls. Startar man behandlingen först sedan blåsorna utvecklats kan läketiden förkortas med 3 dagar. ViruLite minskar också risken för upprepade utbrott av munherpes.

Läs om ljusterapi behandling med ViruLite här

call to action virulite

Behandling med plåster eller creme – det vanligaste

Att behandla munsår med plåster eller creme innan sårskorpan bildas är vanligast, men en kombination av de två produkterna kan vara ännu effektivare. Och som alltid: vänta inte med behandling utan börja direkt. Tänk också på att under den första fasen av munsårsutvecklingen ska du sköta om såret konstant.
Vår erfarenhet är att creme med 5% aciklovir är effektivare än plåster, men det finns tillfällen då plåster är ett bättre alternativ. Vill du till exempel inte använda creme på jobbet eller i skolan, kan du ge såret konstant behandling med ett plåster i stället. När du sover är plåster ofta också bättre, eftersom cremen lätt gnids av under natten och ger viruset chansen att utvecklas vidare. Normalt kan det ta cirka 4 dagar innan munsårsblåsorna spricker men vi har upplevt att detta sker redan efter 10-20 timmar med munsårsbehandling non-stop.

Snabba på läkeprocessen!

I slutfasen av läkeprocessen är såret helt läkt och sårskorpan faller av. Du kan hjälpa din kropp att snabbare blir av med såret, genom att tillföra zink, som behövs för att läka sår. Fisk, oxkött, skaldjur och fullkornsprodukter är rika på zink men du kan också ta en zinktablett per dag som extra stöd. Andra sätt att påskynda läkeprocessen är med läppbalsam som har läkande effekt, ex.vis Carmex eller Eight Hour Cream Lip Protectant från Elizabeht Arden.

Sprit mot munsår – en altenativ behandling

Det är allmänt känt att alkohol och sprit är desinficerande. En dansk ögonläkare har med gott resultat prövat att använda alkohol för tidig behandling av munsår på läppen, dvs redan då huden börjar ömma och svullna .
En sammanfattning av vad han säger: Så snart du känner den minsta stickning , sveda eller svullnad på läpparna, applicera Larsen Cognac med en topz på den ömma punkten och upprepa med jämna mellanrum (varje minut i 15 minuter) tills du inte längre känner av sveda eller stickning i läppen.
Annan helt ren och stark alkohol, som destillerats flera gånger – whiskey, gin eller vodka – lär kunna fungera lika bra.

aciclovir_tabletter

Aciklovir – medicinska tabletter

Aciklovirtabletter med den aktiva substansen aciclovir är ett receptbelagt läkemedel mot alla former av herpes. Tabletterna kan begränsa munherpesinfektionen – munsåret blir mindre och läks tidigare. Aciklovirtabletterna kan också tas som förebyggande behandling av munsår. Jämför vi tabletterna med cremer som innehåller aciclovir, så vinner tabletterna både när det gäller förebyggande förmåga och snabb sårläkning.

Läs mer om behandling av herpes

Naturlig behandling av munsår

Om du inte vill använda – eller om du inte är nöjd med – cremer, plåster eller tabletter, så kan du på hälsokostaffärer välja mellan en hel del naturprodukter, som också visat sig effektiva vid behandling av munsår. Många av produkterna stärker ditt immunförsvar och är rent allmänt bra för din hälsa.

Find more Healthline

Tea Tree Oil

På senare år har en hel del forskning ägnats åt Tea Tree Oil och dess förmåga att både stoppa utvecklingen av munsår och bidra till snabbare läkning av såret.
Oljan som innehåller 70 verksamma substanser verkar antiviralt – bryter ner herpesvirus i cellerna innan det börjar spridas – och är även starkt antibakteriell.

Tea Tree Oil ska bara användas utvärtes (absolut inte drickas) på angripna områden kring läpparna/munnen, näsan, hakan eller kinden.
Har du känslig hud kan du förtunna oljan genom att först doppa en bomullssudd i vatten och sedan i oljan innan du applicerar den på den ömma punkten. Du kan också pröva att blanda oljan med till exempel Aloe Vera.

För att undvika en allergisk reaktion råder vi dig att testa Tee Trea Oil på en begränsad del av huden innan du använder den.

Mer på Tea Trea Oil

Arganolja mot munsår

Arganolja är ett av de senaste medlen, som bevisligen har god verkan mot munsår. Arganoljan har många fina egenskaper, bland annat är den renande och läkande. Oljan kan motverka utbrott av munsår, förutsatt att utvecklingen inte gått för långt. Arganolja har ingen virushämmande effekt och kan alltså inte bekämpa munsåret i sig. Icke desto mindre gör oljan nytta genom sin läkande och renande effekt.

Läs mer om de sex stadierna i munsår